Ximo Puig anuncia un mecanisme per a flexibilitzar la cita de vacunació i adaptar-la a les vacances
La Comunitat és "un dels territoris més segurs d'Europa" segons el president
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat en Les Corts que la conselleria de Sanitat habilitarà un mecanisme que permetrà flexibilitzar la cita per a la vacunació contra el coronavirus, de manera que puga adaptar-se a les vacances o altres circumstàncies personals. Així ho ha manifestat durant la seua intervenció en la sessió de control, on ha assegurat que la recuperació emocional també constitueix un «aspecte fonamental per a superar la pandèmia».
Durant la seua intervenció, el president ha reiterat que la prioritat del Consell i la millor manera de defensar els interessos de la Comunitat Valenciana és «superar la pandèmia i propiciar la reactivació social, econòmica i emocional». En aquest sentit ha destacat l’esforç de la societat valenciana i el ritme de vacunació aconseguit, que han incidit en què la Comunitat Valenciana siga «un dels territoris més segurs d’Europa», atés que porta més de 12 setmanes amb una incidència de la malaltia per davall dels 50 casos per 100.000 habitants.
Respecte al procés de vacunació, el president ha indicat que ja s’han depassat els 3 milions de dosis administrades, la qual cosa suposa que 2,1 milions de valencians han rebut almenys una dosi, i 1,15 milions de persones ja estan totalment immunitzades. Així mateix, ha destacat que aquesta setmana s’aconseguirà un nou rècord en vacunar a 406.000 persones, així com l’avançament, en una setmana, de la vacunació en la franja d’edat situada entre els 40 i els 49 anys.
Pla Resistir Plus
Respecte a la recuperació econòmica, el president ha assegurat que la Comunitat Valenciana és l’autonomia que més ha avançat en la gestió de les ajudes del Pla Resistir Plus, posades en marxa aquesta mateixa setmana. En aquest sentit ha explicat que fins al moment un total de 32.181 empreses i autònoms valencians s’han acollit a les ajudes de la Generalitat per a reforçar la seua solvència i garantir la seua viabilitat i les ocupacions.
Així mateix, cal destacar que la Comunitat Valenciana és el territori que més ajudes econòmiques ha donat als treballadors, empreses i autònoms, més de 1.000 milions, la qual cosa ha possibilitat la recuperació del nivell d’ocupació prèvia a la pandèmia.
Model sanitari «més eficaç»
En el transcurs de la seua intervenció, el *president ha manifestat que la crisi sanitària provocada pel coronavirus «ha fet evident la importància de tindre un sistema sanitari públic, universal i gratuït, però també de qualitat».
En aquest sentit, ha assegurat que caldrà estudiar «amb intel·ligència» quin és «el millor» i el «més eficaç» model, atés que «els recursos no són infinits». Per això, ha assenyalat que el sistema «no està en qüestió, perquè va anar precisament aquest govern qui va començar el procés de *desprivatización», però ha incidit en la necessitat d’estudiar el model.
Increment del pressupost en Sanitat
Ximo Puig ha indicat que des de 2015 una de les prioritats del Consell ha sigut reconstruir un sistema sanitari públic que, segons ha assegurat «ens trobem seriosament deteriorat». Per a això, el president ha explicat que s’ha incrementat el pressupost un 37% entre 2015 i 2021, la qual cosa ha suposat 2.000 milions d’euros més.
«Aquest esforç sense precedents en l’aposta i consolidació del sistema sanitari públic» ha permés convergir en despesa sanitària amb la mitjana espanyola, atés que la Comunitat Valenciana es trobava quasi 6 punts per baix de la mitjana en 2013 i actualment es troba més d’un punt per damunt de la mitjana, ha indicat.
Això s’ha traduït en mesures com la universalització de l’assistència sanitària, gràcies a la qual 80.000 persones van recuperar el dret a una atenció normalitzada; l’eliminació del copagament farmacèutic per a un milió i mig de valencians; així com l’accés als tractaments d’última generació front l’hepatitis C, que va salvar la vida de 16.000 persones amb una inversió de 254 milions d’euros.