Vicente Díez: “Els millors científics espanyols han passat per ací”
El director de la Setmana de la Ciència, parla sobre aquest esdeveniment i l'alt nivell dels ponents
En cada edició de la Setmana de la Ciència del Campus d’Alcoi de la UPV es fa al·lusió a l’alt nivell dels ponents que participen i que acudeixen a la nostra ciutat. El director d’aquesta cita, Vicente Díez, en la presentació d’aquesta XX edició, va indicar que fins i tot els propis conferenciants se sorprenen del nivell de les persones que assisteixen.
Sobre aquest tema, assenyala que, fa un parell d’anys van viure una “anècdota que ens va obrir un poc els ulls” sobre la repercussió d’aquest esdeveniment: “un divulgador molt important que convidem ens va dir que la Setmana de la Ciència és un referent nacional, i és una cosa que els científics i divulgadors tenen molt en compte”, i comenta que, això, al costat de la bona resposta que hi ha cada any per part de la gent a la qual els interessen els temes que s’aborden, és el que “ens motiva a continuar”, a més de ser conscients que “per tot això sabem que estem fent les coses bé”.
Per a això, hi ha un ardu i llarg treball que no cessa: “ja tenim idees per a l’any que ve”, avança Díez, sent això un símptoma d’una labor constant que té com a objectiu tindre un planter destacat en cada edició i a més, que es tracten temes d’interés per a la ciutadania i societat en general. Molts dels temes corresponen també a l’actualitat més immediata, la qual cosa pot augmentar encara més l’atractiu de les ponències o de les activitats que es programen.
I és que, el director de la Setmana de la Ciència afirma que “els millors científics espanyols han passat per ací” i que en moltes ocasions això és fruit de “una carambola” perquè és molt complicat quadrar dates perquè puguen ser presents en la Setmana de la Ciència del Campus d’Alcoi de la UPV.
ELECCIÓ DE TEMES
Quant a l’elecció de temes que es tracten en cada edició, Vicente Díez explica que “rebem suggeriments tot l’any per part de professors nostres o de gent que coneixem, de temes, i fins i tot de persones que podrien vindre, alguna cosa que ens ve molt bé per a captar el que pot atraure”. Així mateix, també es tenen en compte “estudis del CSIC que reflecteixen els interessos de la ciutadania”.
El director de la Setmana de la Ciència assegura que estan oberts a propostes, com és el cas de la ruta per les ximeneres industrials que es realitzarà el dissabte 25 de novembre, que a més, tancarà la programació d’aquesta vintena edició. “A més és l’any europeu de les ximeneres europees. Rebem encantats la idea, i qualsevol iniciativa de qualsevol associació o entitat la fem nostra”, indica Díez.
I és que, des de l’organització de la Setmana de la Ciència la intenció també és buscar nous canals a través dels que comunicar la ciència i obrir aquest esdeveniment més enllà d’Alcoi, i un exemple d’això és que una de les activitats emmarcades en la programació es durà a terme en la seu universitària de L’Olleria i la Vall d’Albaida, una ponència sobre l’Alzheimer a càrrec del neuròleg alcoià José Manuel Moltó, sent a més “un tema que han demandat”, detalla Díez.
Aquesta no és l’única activitat que es desenvoluparà fora de l’IVAM-CADA Alcoi, espai principal de la programació. També hi haurà un sondatge arqueològic en el restaurant L’Escaleta el dimecres 22 i prèviament, dissabte que ve, una visita a la Cova Parpalló o la ruta de les ximeneres.
Afig que hi ha temes més habituals, o que es tenen més presents a l’hora de configurar la programació, per l’interés que desperten en la ciutadania i perquè estan de plena actualitat encara que passe el temps, com pot ser el cas del canvi climàtic o també el cervell, aquest últim, abordat “des de diferents punts de vista”.