Veu la llum una millorada reedició de la ‘Guía de Alcoy’, original de 1925
Aquesta setmana ha eixit a la venda un dels projectes més importants fins a la data de Més Ciutat SA, empresa editora de El Nostre
Sens dubte, conéixer el passat ajuda a entendre el present. Això és el que ocorre amb l’últim treball– i un dels més importants fins a la data– de l’empresa editora Més Ciutat SA, de la qual, El Nostre, és la principal capçalera.
Aquesta empresa ha reeditat la ‘Guía de Alcoy’ de Remigio Vicedo Sanfelipe, que data de l’any 1925. Un peça qualificada com a “fonamental” per historiadors perquè a més de la seua labor de guia, el seu autor “la va plantejar amb una voluntat enciclopèdica”, ja que parla “de la història d’Alcoi i es preocupa molt de l’apartat gràfic. Tenim molta documentació que, si no fora per aquesta guia, s’hauria perdut”. Aqueixes van ser algunes de les paraules de l’historiador alcoià Lluís Vidal en la presentació d’aquesta renovada i millorada peça, aquesta setmana, la qual, fa referència “a l’urbanisme, la història, el patrimoni, la cultura, l’art, la indústria i el comerç” de la nostra ciutat, segons va indicar el director de El Nostre, Luis Peidro.
Vidal, juntament amb l’enginyer en Geomàtica i Topografia Álvaro Verdú, han sigut els encarregats de la citada millora, a més de ser els autors de la separata que acompanya a la guia, en la qual es “analitza el context i les circumstàncies en les quals es va elaborar aquesta guia”. Vidal va afegir que “ens hem centrat en qui la va fer possible, qui la finança, les fonts d’informació a les quals acudeix”. Així mateix, l’historiador va posar de manifest la figura de Vicedo: “estava al capdavant de la historiografia d’aquell moment”.
CURIOSITATS I IMATGES
A més de tota la informació que inclou la ‘Guía de Alcoy’ de Vicedo i les nombroses curiositats que apareixen en les seues pàgines, com per exemple, que en aquell moment “es comptabilitzen 12 impremtes, 9 farmàcies” o que “a la ciutat exercien l’advocacia 45 persones, hi havia 33 metges, cinc hotels i quatre hospederías”, segons va indicar Peidro.
Una part fonamental d’aqueixa edició, i d’aquesta reedició són les imatges. “Un dels valors principals que aporta la guia és reproduir fotografies de carrers com Buidaoli o de la Puríssima, que no han sigut tan representades en aqueixa època” va explicar Verdú el dimarts, en la presentació, afegint que “hi ha llocs que no ixen en cap altra foto que no siga en la guia de Vicedo”.
Per tot això, i per a “posar en valor tot aqueix patrimoni fotogràfic”, en aquesta reedició s’ha treballat àrduament en la millora de les imatges que en ella apareixen, buscant bé l’original, o en defecte d’això, Álvaro Verdú s’ha encarregat “d’escanejar dues versions de la mateixa foto, eliminar el patró i la trama d’impressió, únic en cadascuna de les fotos, seleccionar manualment les zones de millor estat de conservació de cadascuna per a les 400 imatges de la guia, en cas de no haver trobat l’original”.
Així mateix, en aquesta reedició apareixen els tres plans que havien d’estar en l’edició original, i que per a aquest treball, han sigut escanejats en alta resolució. Es tracta dels plànols d’Alcoi i el seu terme municipal, el de la província d’Alacant i el pla general d’Alcoi i el seu eixample. Verdú va apuntar que “la col·lecció d’aqueixos tres plans en una mateixa obra donen una idea precisa de com era l’entorn quan es va fer la guia”.
Aquesta reedició està a la venda des d’aquest dimecres a un preu de 30 euros en llibreries i papereries.
COL·LABORADORS
Una vegada més, els col·laboradors i patrocinadors han sigut part fonamental d’aquest projecte editorial que a més, inicia els actes del desé aniversari de Més Ciutat SA i de El Nostre.
El Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics (CAEHA), presidit per Elisa Beneyto, ha sigut un dels col·laboradors, mentre que s’ha comptat amb el patrocini de l’Ajuntament d’Alcoi, Losdi, La Española, Nirvel i Aston Lenier.
PROJECTE DE DIVULGACIÓ
Aquesta reedició se suma a altres projectes editorials liderats per Més Ciutat SA, com per exemple, la també reedició del ‘Concierto en mi menor’ de Gil-Albert o la ‘Biografía de Gonzalo Barrachina’ de Joan Valls, tal com va destacar en la presentació el gerent de la citada empresa editorial, Javier Llopis, per a qui “una empresa editora d’un periòdic comarcal no pot ser aliena a tot el que constitueixen les arrels dels nostres pobles. I la seua història és la saba d’aqueixes arrels”. A més, va posar de manifest la importància d’aquest projecte, ja que es tracta d’una guia “buscada per col·leccionistes i acariciada per bibliòfils”.
Per part seua, el director de El Nostre, Luis Peidro, va coincidir en el fet que tant Més Ciutat SA com El Nostre tenen la “vocació i convicció de ser una mica més que una empresa editora i un mitjà de comunicació” amb la publicació de nombrosos treballs. A més, va avançar que per a 2023 hi ha previstos actes i iniciatives pel desé aniversari.
Finalment, el vicealcalde, Jordi Martínez, va assegurar que l’Ajuntament continuarà participant en projectes que “aporten tant a la societat i a la cultura”, com és el cas d’aquesta reedició i va destacar la “garantia” que suposa el treball de Vidal i Verdú.