Vessaments
Els que ja tenim una certa edat, recordem que de xiquets anàvem al centre de salut per ser atesos pel nostre metge de capçalera i ens rebia amb un somriure de sucre i un cigarret a la mà. També rememorem quan passàvem pel pont de Sant Jordi i el Riquer baixava hui verd i demà roig. Era com un joc encertar quin color tocava hui.
Si ho pensem a hores d’ara, ens semblen històries d’un passat llunyà. No és que abans fórem més lliures i podíem fumar als ambulatoris, a les facultats o als bars –tot i que hi ha qui encara ho defensa– o que les fàbriques tèxtils del ram de l’aigua treballaven a tot drap i ens mostraven amb interès el treball que feien. No, no és això, sinó que la nostra consciència ambiental i de defensa de la salut pública encara no s’havia despertat.
Doncs precisament la setmana passada, com si fórem actors de la pel·lícula Retorn al futur protagonitzada el 1985 per Michael J. Fox, vam retrocedir a eixos anys. Per a sorpresa de tothom, vam despertar un bon matí amb un Riquer que entre el barri de Batoi i el pont de Cervantes apareixia d’un color negre més que sospitós. La Colla Ecologista La Carrasca ho va fer públic i el professor i climatòleg, Enrique Moltó, va fer una inspecció ocular. El primer punt del vessament apareixia entre les àrees industrials de Batoi i de Santiago Payá. Tot seguit, les aigües color negre desapareixen i tornaven a ser aparentment netes i, a continuació, a l’altura del pont de Cervantes, de nou, eren negres.
La setmana passada, com si fórem actors de la pel·lícula Retorn al futur protagonitzada el 1985 per Michael J. Fox, vam retrocedir a eixos anys. Per a sorpresa de tothom, vam despertar un bon matí amb un Riquer que entre el barri de Batoi i el pont de Cervantes apareixia d’un color negre més que sospitós
Tot i que estem davant d’una incògnita per les distintes localitzacions, són diverses les opinions que estableixen que podríem estar davant d’un doble vessament. D’una banda, d’aigües d’origen industrial i, d’altra, de fecals d’origen urbà, el primer dels quals podria haver-se realitzat incomplint la normativa vigent i el segon pel trencament d’un col·lector de la xarxa de clavegueram, fruit de les pluges intenses de les passades setmanes. O potser hi haja hagut un únic vessament en el punt d’origen, amb aigües industrials i fecals, i que part de l’aigua bruta s’haja filtrat i, per això, l’existència a hores d’ara de diversos punts on encara resta estancada.
Siga com siga, la veritat és que sembla tot un misteri. Gràcies a la denúncia de La Carrasca, en què insta a l’Ajuntament d’Alcoi, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i la Generalitat Valenciana, i a la crida feta per diverses veus a través de les xarxes socials, les autoritats han de posar el fil a l’agulla per identificar qui és el responsable o el motiu del vessament –o dels vessaments– que ha suposat, a banda de les molèsties per les olors, la mort de la fauna de la zona.
Aquesta és una pilota que està al sostre dels implicats, dels que han pogut fer el misteriós vessament i dels que han de resoldre el misteri. Esperem que el baló no córrega d’ací cap enllà fins a eixir-se’n del camp, perquè cal no oblidar que en cas de delicte ambiental aquest obri la via penal.
Poca broma.