Vells fantasmes
Dies convulsos i de gran pes informatiu hem patit durant aquesta última setmana, amb notícies que malgrat que no agrada escoltar, són valuossíssimes per a una redacció. Per una part, el cas dels titellaires empresonats acusats de fer apologia del terrorisme, i de l’altra, els presumptes jihadistes detinguts a les nostres comarques. L’accés a la informació en aquests casos pot ser o bé a la recerca de tranquil·litat, o bé per justificar el nostre estat d’alarmisme. Al cap i a la fi és ben sabut que tota mala noticia, és una bona noticia.
Començant per la qual ens toca de més prop, l’últim que sabem sobre els presumptes col·laboradors de L’estat Islàmic, és que han estat condemnats a presó incondicional pel jutge de l’Audiència Nacional Eloy Velasco. Concretament han estat quatre els detinguts a les nostres comarques i altres tres a les ciutats d’Alacant i Ceuta, acusats de subministrar diners i material a l’organització terrorista Daesh, amb carregaments que feien passar per material humanitari.
Islamòfobs i gent curta de mires en general justificaran els seus missatges esfereïdors baix la bandera antiterrorista. Ignoraran que la religió musulmana té més de 1.300 milions d’adeptes a tot el món o que part de la nostra historia es troba lligada a la seua cultura. Per a ells, tot el que tinga a veure amb l’Islam mereix el nostre absolut rebuig.
D’altra banda un tema del qual s’ha parlat fins a la sacietat i que ha marcat l’agenda informativa espanyola durant l’última setmana. La companyia Títeres desde abajo amb el seu espectacle “La Bruja y Don Cristóbal. A cada cerdo le llega su San Martín”, ha estat objecte de gran part de la crítica popular i de tot el pes de la justícia espanyola. La raó és ben sabuda per tots: Una pancarta amb el títol “Gora Alka-Eta”, que juga amb l’ambigüitat entre els noms d’Al Qaeda i ETA.
Les claus per entendre aquesta decisió podrien recaure en la identitat del jutge que va emetre l’orde de presó. Ismael Moreno, magistrat de l’Audiència Nacional des de 1985, va ser inspector del cos superior de Policia durant les acaballes del franquisme. De “marcat perfil conservador”, aquest aragonés s’havia caracteritzat per fer-se càrrec de processos per terrorisme tant d’Al Qaeda com d’ETA, encara que també de narcotràfic.
Aquesta persecució no és més que un intent desesperat d’atacar les institucions que avui dia es troben baix la gestió dels moviments ciutadans. La formació Ahora Madrid, al capdavant de l’Ajuntament madrileny, ha hagut de fer front anteriorment a altres polèmiques, com la dels piulets antisemites del regidor Zapata o la de l’assalt a la capella de la Complutense per part de la portaveu Rita Maestre. Pareix que davant la impossibilitat de criticar la seua gestió, s’ha de recórrer al passat activista d’alguns dels components de l’equip de Manuela Carmena.
Dit açò, aquest país sembla condemnat a perpetrar els seus vells fantasmes, no solament el del terrorisme, sinó també el de la censura i la manca de llibertat d’expressió.