Van necessitar set anys i 1’3 milions d’inversió per a reobrir el CADA
La història del Centre d’Art d’Alcoi no ha estat exempta de polèmica des que va ser inaugurat a la fi de 2010
El Centre d’Art d’Alcoi (CADA) va ser inaugurat a la fi de desembre de 2010, amb una inversió de deu milions d’euros dels quals sis van ser assumits per la llavors CAM i la resta pel Consell, en eixe moment en mans del PP, les dues institucions que participaven en la seua gestió. En l’estiu de 2011, no obstant això, el CADA va tancar les seues portes i encara que en un principi es va apuntar que el motiu eren unes xicotetes reformes, ja no va tornar a obrir.
Set anys després, la negociació a tres bandes entre l’Ajuntament, Conselleria i la Fundació CAM, van fructificar en la reobertura d’unes instal·lacions que van necessitar d’una inversió de 1’3 milions d’euros per a tornar a estar en condicions òptimes. La Fundació Caja Mediterráneo, titular de l’edifici, va ser l’encarregada d’assumir el finançament de les actuacions per a l’adequació de l’immoble, a nivell de climatització sobretot, mentre que l’Ajuntament d’Alcoi va destinar una partida de 250.000 euros en concepte de serveis generals per al funcionament del centre. Per part seua, l’IVAM va pressupostar d’entrada 400.000 euros per a la primera anualitat, comprometent-se a la programació d’exposicions.
Un any abans, les tres institucions signaven el protocol necessari que desembocaria en el conveni per a la posada en marxa del nou IVAM-CADA Alcoi, en un acte presidit per Ximo Puig. El llavors cap del Consell va xifrar en una forqueta d’entre mig milió i un milió d’euros les reparacions necessàries de cara a la reobertura, principalment per a solucionar els problemes de climatització del centre.
REEIXIDA MOSTRA QUE NO TORNARÀ
El març passat, l’IVAM inaugurava en la seua seu d’Alcoi l’exposició ‘Josep Renau: hacer el arte operativo. Diseñar el porvenir’, composta per més de 180 obres que mostren l’enginy i la sàtira agitadora de l’artista. Es tracta, a més, d’obres realitzades, en la seua majoria, en una mena de paper molt sensible als canvis ambientals, que necessita ser conservat dins d’uns marges de temperatura, d’ací la urgència de reparar l’avaria per a garantir les condicions òptimes.
Va ser la justificació que va donar l’IVAM per a procedir, el passat 12 de juny, al tancament de la galeria, després d’haver-se produït una fallada en el sistema de climatització, i anunciar que en els pròxims dies traslladaria els quadres que componen l’exposició a València.
Al llarg del matí del dimecres passat, els tècnics procedien a la retirada de les peces de l’exposició de Renau, que en principi anava a estar oberta fins a primers de setembre, i a primera hora de la vesprada van carregar un camió amb les obres, marxant en direcció al Centre Julio González de la capital valenciana.
Preguntada per aquesta qüestió a principis de la setmana passada, la regidora de Cultura, Elisa Guillem, es mostrava confiada que la mostra poguera tornar a Alcoi una vegada s’haguera esmenat el problema de la climatització, ja que l’exposició havia obtingut un gran èxit de públic en els tres mesos que portava oberta.
De fet, s’havia plantejat la possibilitat, fins i tot, d’allargar la mostra fins a octubre, descansant a l’agost, però sembla que finalment l’exposició no podrà tornar en haver-se optat per reemplaçar el sistema de climatització per un nou, alguna cosa que portarà molt més temps.
Amb tot, la idea de la regidoria de Cultura és que l’activitat expositiva en la planta de l’IVAM no es veja interrompuda del tot, o que ho faça el menor temps possible. Per això, Guillem anuncia que sol·licitaran que vinga una mostra que siga més resistent, com l’escultura, si bé l’edil insisteix que la climatització continua funcionant i compleix amb els paràmetres.