Una segon vida per a l’art
Alcoi continua treballant per a recuperar el seu important patrimoni cultural
Existeix una teoria que parla de la segona vida de l’obra d’art, proposta pel premi Nobel Eugenio Montale. La primera vida és quan l’artista l’està creant i la segona és quan aquesta obra arriba fins a l’espectador, i es produeix l’admiració o el rebuig. Però sense interacció amb el públic, no hi ha art, per això és tan important la labor del professional conservador/restaurador.
Ángela Molina, que ha treballat com a becària del Museu Arqueològic d’Alcoi, ha sigut l’encarregada de donar-li una segona vida a l’obra de Lorenzo Casanova ‘Retrato de Doña Teresa Miró’. L’objectiu principal de la intervenció era el de l’eliminació del vernís no original i capa de brutícia intermèdia per a retornar la colorimetria original.
Després de netejar les partícules de pols i brutícia superficial, es van fer diferents proves per a determinar quina era la millor solució per a eliminar la capa de vernís i el mètode més efectiu per a la retirada d’aquest estrat sense afectar la pintura va ser utilitzar una preparació aquosa. És així com es va poder apreciar la tècnica i l’àmplia paleta cromàtica utilitzada per l’artista i alguns detalls com els blancs de les pupil·les i la pinzellada utilitzada per a la carnació ocults sota aquestes dues capes. Finalment, per a protegir la pel·lícula pictòrica dels agents externs es va aplicar una capa de vernís d’una resina natural diluïda.
El regidor de Patrimoni Cultural, Ignacio Trelis, parla de restauració i conservació com “les nostres armes per a previndre la desaparició del nostre patrimoni cultural”, composat per peces “úniques”. “Recuperar i conservar aquestes obres és una de les labors fonamentals d’aquesta regidoria, amb el propòsit de donar conéixer a la nostra societat el meravellós patrimoni artístic que Alcoi posseeix”, conclou.