Una normalitat necessària
Les festes de moros i cristians d’Alcoi reuneixen cada any diversos al·licients que les fan sempre atractives tant per als que les gaudeixen i les segueixen des de fa molts anys com per aquells que les veuen per primera volta.
El 2025 a més quedarà per a la història perquè és la primera vegada que una dona ostenta un càrrec. L’alferes mora dels Marrakesch, Ana Gisbert eixirà en l’Entrada amb un vestit guerrer berber i inspirada en la soldat almoràvit, la princesa Fannu.
L’alferesia d’Ana Gisbert trenca l’anomenat sostre de vidre per a aconseguir la ruta d’ una necessària normalitat en un camí que no ha sigut gens fàcil.
El canvi va començar en altres poblacions. Cal remuntar-se a l’any 1987 , quan a Villena van presentar una demanda per la inconstitucionalitat de l’article 11 en l’estatut de festes. El controvertit article exposava que “podrán ser socios numerarios o efectivos toda persona física, varón de buenas costumbres”.
Villena va menejar a altres localitats com Ontinyent. Mari Carmen Valls va ser una de les primeres dones en desfilar l’any 1989 en el grup anomenat ‘les valquíries’. Més tard, va exercir de primer tro. A la població de la Vall d’Albaida, l’any 2000 va eixir la primera capitana cristiana i en el 2002 la mora.
Abans de tots els moviments que van aconseguir que les dones foren festeres de ple dret, hi va haver un cas singular a Petrer. L’any 1905. Ramona García Brotons, una pionera cansada de ser espectadora, va assumir el paper d’abanderada en les festes i va causar tot un rebombori. La seua participació va tindre tan efecte que mencionà el cas la Gran Enciclopèdia de la Regió Valenciana. Va significar un canvi de rumb en la festa i anys després el càrrec, destinat en un principi per a un home, el va fer sempre una dona. Amb el pas del temps, l’abanderada s’ha convertit en l’emblema de les festes de Petrer.
En el seu article sobre la dona en la festa 50 anys després, María Dolores Valiente i Josep Vicent Vidal arriben a la conclusió que hi ha poblacions on la dona està plenament integrada i altres llocs on persisteixen les barreres socials.
En el quadre que van elaborar en l’any 2023, Alcoi era la població on més es notava la diferència en la participació d’homes i dones. La presència de festeres era del 12 %.
El 2025 serà una data significativa, un pas important, que de segur tindrà molt ressó. Amb les esquadres mixtes i la primera alferes de la història de les festes de moros i cristians d’Alcoi.
CARLES FIGUEROLA. Periodista