“Una infraestructura educativa no hauria de tardar tants anys a actualitzar-se”
Entrevista al director de l'IES Andreu Sempere, Jesús Martínez

Fa algunes setmanes es van posar en marxa les obres que tindran com a resultat un renovat i ampliat institut Andreu Sempere, que sumarà uns 1100 metres quadrats més en l’edifici i altres 300 del gimnàs.
Després de dues dècades de reivindicacions, es preveu que el curs 2026-2027 ja es puga començar en les noves instal·lacions, segons avança el seu director, Jesús Martínez, ja que el termini d’execució és de 14 mesos.
Des d’el mes de gener passat, en el retorn de les vacances de Nadal, a principis de gener, els alumnes de l’Andreu Sempere estan repartits en dos espais d’Alcoi. Els de Secundària en l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI), i els de Batxillerat, en l’edifici del Viaducte.
– Ha passat molt de temps fins que per fi ha sigut una realitat. Quina valoració fa una vegada iniciades les obres?
– Crec que una infraestructura educativa no hauria de tardar tants anys a fer-se. Un institut que té 45 anys i conforme va canviant tot, necessita actualitzar-se, no podem esperar 20 anys a tindre un institut nou. Quan reivindiquem alguna cosa és perquè realment és necessari.
Estem cansats de repetir-ho, els diners que es gaste en Educació i Sanitat, està ben gastat, són fonamentals.
Si els responsables polítics pogueren fer una reflexió vaig sobrar que ha passat ací, i que no es torne a repetir.
D’altra banda, i ara que els treballs han començat per fi, estem molt contents, tant l’equip redactor, com l’empresa adjudicatària i l’Ajuntament. A més, estan molt conscienciats que s’ha de fer dins del termini previst.
– En aquest projecte hi ha hagut nombrosos retards per la incorporació de més actuacions i també per la necessària actualització de preus amb un increment de la partida destinada. Pot explicar què ha anat passant?
– El ‘pecat original’ està en la memòria valorada, en la qual no es contemplaven totes les actuacions que necessitàvem.
Demanem una entrevista amb el Director General d’Infraestructures i li comentem que no el véiem clar. Li donàvem voltes al pressupost per a fer el programa funcional del centre i no arribàvem, no enteníem res.
Se’ns va dir que la remodelació es feia per a atendre les necessitats del centre, però no s’explica que es faça una reforma integral i no actues en les pistes, en el gimnàs, en les cobertes…
Els diners no són els nostres, els diners són per a atendre els nostres alumnes. Entenem que els recursos no són il·limitats, però s’ha de fer una estructura adequada als plantejaments metodològics actuals, i a més, ha de durar altres 45-50 anys. Vam ser els professors els que ens vam adonar.
Ells van reconéixer l’error i van plantejar fer un Edificant 1 i un Edificant 2, però pensem, amb bon criteri, que si hem tardat 20 anys a fer un Edificant, per a fer una obra parcial i deixar una part del centre sense actuar, la comunitat educativa no ho entendria, esperar tant de temps per a fer un pegat, i més tractant-se d’un centre públic.
En una ciutat com Alcoi, en la qual som només un terç de la xarxa, amb més motiu s’hauria de reforçar la xarxa pública i sempre ens hem trobat obstacles.
Entenem que no tenim res a veure amb la Guerra d’Ucraïna o la pujada de preus, i que això va provocar actualitzar el pressupost, però hi ha altres tràmits burocràtics que no entenem que hi haja hagut tant de problema.
– El 7 de gener tant els alumnes com el professorat ja estava en les noves ubicacions. Com ha sigut el procés d’adaptació?
– Va ser complicat. Estem en centres que no tenen com a ús exclusiu l’Andreu Sempere. Compartim espais tant en l’EOI com en el Viaducte.
Tothom entenia que seria una situació difícil però tots han col·laborat i ara ja està tot funcionant com deuria.
– Una de les problemàtiques inicials va tindre a veure amb el transport per als alumnes. En quin punt està aquest assumpte?
– Ja està estabilitzat. L’AMPA sempre reclamava que l’Ajuntament havia dit que anava a donar una solució i es va interpretar que des del barri hi hauria un autobús per als alumnes de l’Andreu Sempere, i això no va anar així.
El regidor va explicar que el contracte que tenen de transport no permet això i gràcies a la gestió d’Inspecció Educativa es va buscar una solució ràpida que va estar resolta en qüestió de dies, que era un bus de la conselleria.
Sé que no tothom està content.
Pròximament hi ha prevista una reunió amb la regidoria d’Educació i de Mobilitat per a explorar altres possibilitats, també de cara al curs que ve.
Mentrestant, nosaltres com a escola associada a la UNESCO, centre compromés amb el desenvolupament sostenible i amb el segell de vida saludable que ens va atorgar el Ministeri d’Educació, hem de veure com podem fomentar la mobilitat sostenible en el nostre alumnat.
– Hi ha pensada ja alguna proposta sobre aquest tema?
– Plantejarem algun pla pilot per a utilitzar el carril bici, que és una infraestructura que ja està en ús i podria servir per a fomentar el transport sostenible com a patinets o bicicletes.
– Quina previsió hi ha respecte al nou centre?
– La idea és que les obres duren 14 mesos. A veure si podem celebrar les festes de Moros i Cristians de l’any que ve amb l’obra quasi quasi acabada. El nostre pensament és que el curs comence en el nou centre i aprofitar l’estiu per a rematar i la posada a punt.
– En quin punt estan les obres?
– Els treballs van molt ràpids. Ja està el gimnàs tombat, les pistes netes, l’actuació en el talús que dona al Tomás Llàcer està feta, que és on anirà el nou gimnàs i s’està desmuntant quasi tota la coberta.
– Quin serà el resultat del nou IES Andreu Sempere?
– El resultat serà un centre magnífic, molt adaptat als plantejaments actuals de les metodologies actives, en les quals el centre ja està treballant.
Tindrem unes ‘hiperaules’, espais de laboratori, aules d’informàtica molt preparades, una sala multiusos per a poder fer coses que fins ara no podíem.
Per exemple, tenim el Batxillerat Musical i d’Arts Escèniques, i quan fem alguna representació, lliçó inaugural, hem d’eixir fora del centre, veure si hi ha instal·lacions lliures, muntar, desmuntar…
A més, la perspectiva és que eixa infraestructura la puga utilitzar els centres del barri.
També hi haurà una ‘mediateca’ perquè els veïns de la zona, a les vesprades, puguen vindre a utilitzar els ordinadors, a fer consultes, o simplement a llegir.
Volem que siga un centre obert al barri.