Una Fira de Tots Sants inclusiva per a una societat diversa
La societat és diversa i la Fira de Tots Sants és un reflex d’aquesta, un punt de trobada en el qual volem que tots tinguen cabuda. Satisfer les necessitats de les prop de 500.000 persones que ens visiten cada any, aportar valor i contribuir a celebrar una trobada més inclusiva i social són els grans reptes que tenen per davant les futures edicions de la Fira de Tots Sants.
Per a poder atendre les necessitats de totes les persones que ens visiten i no excloure ningú de la possibilitat de gaudir del variat programa d’activitats de la Fira, és fonamental no descuidar el seu entorn accessible, tant físic com digital.
Perquè crear una Fira inclusiva no consisteix només a instal·lar rampes d’accés o pàrquings adaptats. Organitzar un esdeveniment accessible significa tindre cura de tots els aspectes que fan que tot el món que visita Cocentaina durant el pont de Tots Sants es senta benvingut al nostre municipi. Per a aconseguir-ho, hem de començar per ser conscients que la societat és variada i tots tenim el mateix dret a comptar amb les oportunitats i els recursos necessaris per a participar plenament en els diferents àmbits de la vida en igualtat de condicions.
En aquest sentit, tot el personal que d’una manera o d’una altra formem part de l’equip d’organització i de difusió de la Fira estem compromesos i treballant perquè les pròximes edicions siguen representatives i adequades a aquesta diversitat social contribuint a la plena participació de tots i sense generar cap tipus de desigualtats.
Com a punt de partida, l’Ajuntament de Cocentaina ha realitzat un diagnòstic d’accessibilitat sobre la comunicació de l’esdeveniment per analitzar les millores que s’han de dur a terme perquè les properes edicions siguen més accessibles. Després d’aquest estudi previ, l’àrea de Fira està treballant de forma intensiva perquè, a poc a poc, totes les propostes de millora en matèria d’accessibilitat es vagen materialitzant.
Hem volgut començar per la comunicació, perquè considerem que és la primera finestra per a totes aquelles persones que s’acosten per primera vegada a la Fira de Tots Sants. Més encara, tenint en compte que la crisi sanitària provocada pel Coronavirus ens ha obligat a buscar formats alternatius per a poder continuar celebrant la nostra anual trobada amb els expositors. Per a portar-ho a terme, hem desenvolupat un Pla de Comunicació inclusiva en el qual es preveu la formació tant de proveïdors com del personal propi de l’Ajuntament que formen part de la pròxima edició, i en la qual s’estan facilitant, entre altres, les claus per realitzar una comunicació inclusiva del certamen firal.
És fonamental difondre tota la informació tenint en compte la totalitat de persones que senten interès per la Fira, per la qual cosa hem d’adequar tots els mitjans de comunicació i l’ús d’eines que tenim a la nostra disposició amb l’objectiu de facilitar la interacció amb les persones usuàries. Aquestes mesures inclouen tant la web de la Fira com tots els materials impresos, multimèdia o de senyalística, de manera que qualsevol puga accedir a la informació i els serveis de la Fira en igualtat de condicions i de manera autònoma amb independència de les seues circumstàncies personals.
No podem passar per alt que la discapacitat està considerada hui com una qüestió de drets humans. Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) més de 1.000 milions de persones pateixen algun tipus de discapacitat, el que representa al voltant del 15% de la població mundial. Unes taxes que creixen i que es preveu que vagen en augment a causa de l’envelliment de la població i d’un increment cada vegada major de les malalties cròniques.
Gaudir d’una Fira accessible és responsabilitat de tots i de totes, per tant l’Administració Pública és la primera que ha de donar exemple i aconseguir complir amb garantia amb els requisits d’accessibilitat. Perquè, una Fira inclusiva és imprescindible per a una bona part d’aquesta societat, però sempre resulta beneficiosa per al 100% dels visitants.
Eugenia Miguel, es regidora de Fira, Ajuntament de Cocentaina