Una enginyera alcoiana d’èxit en la NASA

Té 46 anys i va nàixer a Granada, però els seus pares es van traslladar a viure a Alcoi quan ella tenia 2 anys, per la qual cosa es va criar en aquesta ciutat i es considera alcoiana. L’enginyera estudie telecomunicacions en la Universitat Politècnica de València (UPV), i després va rebre una beca de la Caixa per a realitzar el doctorat als EUA. A més del doctorat de la UPV, compta amb un altre de l’Institut de Tecnologia de Califòrnia o Caltech, una universitat privada situada en Pasadena. va marxar definitivament en 1998 i en l’actualitat viu a Los Angeles, on treballa com a enginyera de sistemes en la NASA.

Més concretament, Eva Peral és la responsable de radar en el Jet Propulsion Laboratory. “Ara estic treballant en una missió que es diu ‘Swot’ que es llançarà en el 2022 i que mesurarà la topografia de l’oceà i dels rius des de l’espai. Com a enginyera de sistemes, la meua responsabilitat és assegurar-me que Swot compleix els requisits necessaris per a realitzar les mesures, i tinc a un equip d’enginyers que treballen per a mi dissenyant l’instrument i analitzant les dades”, explica.

Un dels seus majors assoliments professionals ha sigut el seu treball com a investigadora principal de ‘Rain Cube’, que és una missió que ja porta un any en l’espai, a pesar que havia sigut dissenyada per a tres mesos d’operació, i per la qual Eva Peral ha sigut premiada per la NASA. Al lliurament de la medalla acreditativa correspon la imatge que acompanya a aquestes línies. Sobre la missió, l’enginyera detalla que “Rain Cube és el primer radar que s’ha demostrat en l’espai, en una classe de microsatèl·lit que es diu Cube Sat. Això ha sigut un repte considerable ja que els Cube Sats són satèl·lits molt xicotets, de la grandària d’una caixa de sabates, i amb grans limitacions de potència i de massa. Per a RainCube he inventat una nova arquitectura que permet reduir la massa, la qual cosa també suposa una reducció significativa del cost de manar un satèl·lit a l’espai”.

Rain Cube és un radar atmosfèric, que mesura la precipitació de manera global. “Ja s’han manat alguns satèl·lits similars a Rain Cube –assenyala– però el cost és tan gran que només es pot manar un cada diversos anys. Amb Rain Cube, el cost ha disminuït tant que podem manar una constel·lació en aquests xicotets satèl·lits, i així incrementar el mostreig temporal i espacial de la precipitació a nivell global. Això permetrà, en un futur, millorar els models climàtics, i així obtindre prediccions del temps més precises”.

En el pla personal, Eva Peral comenta que visitava Alcoi tots els anys fins que fa poc els seus pares van tornar a la seua Granada natal. “El que més m’agradava de xiqueta, i continue trobant a faltar d’Alcoi, és la Cavalcada dels Reis Mags. És una cosa única i especial d’Alcoi que no es pot trobar en cap lloc del món”, afirma.

Send this to a friend