Un virtual Dia dels Treballadors marcat pel Covid-19 i els ERTEs

El d’ahir va ser un Primer de Maig singular. No va haver-hi manifestació ni actes reivinicatius en les vies públiques. L’Estat d’Alarma va impedir l’eixida al carrer de sindicats, treballadors i ciutadans en general. Però no va fer callar les consignes i demandes, en un moment especialment delicat per a l’ocupació, a conseqüència de la crisi econòmica derivada de la pandèmia que ha paralitzat gran part de l’activitat laboral.

El Dia dels Treballadors va tindre, això sí, repercussió en les xarxes socials i als balcons. Els dos sindicats majoritaris, UGT i CCOO, van convocar als ciutadans a eixir ahir a les 13.30 hores als balcons i finestres i penjar pancartes i cartells amb missatges reivindicatius, missatges i consignes que van tindre també la seua repercussió i reflex en les xarxes socials. La celebració del dia dels treballadors va tindre la seua continuïtat a la vesprada, quan a través de Youtube els sindicats van oferir un reivindicatiu concert amb artistes nacionals i més tard, a les 20 hores, es va convidar als ciutadans al fet que els aplaudiments del dia tingueren també una dedicatòria especial als treballadors.

En vespres de la celebració, Manuela Pascual, secretària general de CCOO a les Comarques Centrals i Ismael Senent, secretari Territorial d’UGTPV Muntanya, van fer arribar, a través d’una videoconferència, les reivindicacions de tots dos sindicats, davant aquesta convocatòria marcada pels efectes que està tenint en l’economia el Covid-19. Una pandèmia que a més de víctimes mortals “ha afectat a tots els teixits productius i provocat la perduda de llocs de treball”. Segons fonts sindicals, en aquestes comarques s’han presentat 600 ERTEs que afecten a més de 2.000 persones i van qualificar la situació de “drama social i econòmic”, al temps que han exigit, “un canvi de model econòmic i social” i a la “reactivació immediata de l’activitat econòmica”. Una situació que, van incidir, s’ha vist agreujada per les retallades derivades d’anteriors reforms laborals”.

El Primer de Maig es va recuperar com a festiu en 1978 i des de llavors s’ha aprofitat la jornada per a celebrar al carrer el Dia dels Treballadors. Ahir, el *coronavirus, va impedir que aqueixa jornada anara més virtual que real.

Send this to a friend