Un projecte d’altura en Grècia
Mónica López i Antonio Fernández són dos acròbates alcoians que en els pròxims sis mesos presenten el seu espectacle a Grècia
Mónica López i Antonio Fernández, dos acròbates alcoians, han portat el seu art a un nou nivell amb el seu projecte Acroakra. Actualment, estan a Grècia, on passaran sis mesos presentant el seu impressionant espectacle d’acrobàcies a Creta, l’illa més gran del país.
Concretament, l’espectacle es duu a terme en l’Alar Dinner Xou, un teatre on els espectadors poden gaudir d’un sopar o una copa mentre presencien una actuació que combina ball, circ i música en viu. “Nosaltres fem acrobàcia en parella, duo de teles aèries i duo de straps. Són disciplines en les quals treballem en l’aire, suspesos a diversos metres d’altura, realitzant figures que combinen força i flexibilitat”, expliquen Mónica i Antonio, que comparen el lloc amb el famós Benidorm Palace o un xicotet Circ del Sol.
Durant la setmana, la sala alterna dos espectacles, un d’ells està centrat en la història i mitologia grega, exactament en la Guerra de Troia, i ofereix un missatge de pau. “Ens va agradar la idea de participar en un espectacle així, perquè sempre ens ha agradat tant la mitologia com la història”, comenten.
El projecte de Grècia va sorgir després de l’estiu passat mentrestant, compaginant treball i actuacions, tots dos es van adonar que era possible viure de la seua passió. Antonio és fisioterapeuta i va treballar d’això fins a una setmana abans de mudar-se a Grècia. “L’estiu passat va ser un poc dur, perquè treballava de fisio durant el dia i fent espectacles a la nit. Però ja saps el que diuen, tria un treball que t’agrada i no hauràs de treballar ni un sol dia de la teua vida”. Mónica, per part seua, és professora d’idiomes i feia classes en línia fins l’any passat, quan va decidir estudiar patronatge i confecció per a poder confeccionar els vestuaris dels espectacles de *Acroakra.
“A l’inici de l’any ens van contactar d’Alar Dinner Xou per xarxes socials per a fer els nostres números de duo de acro i duo de teles, entre altres. Ens va semblar una oportunitat única per a créixer com a artistes i començar a viure dels nostres somnis”. Prendre la decisió de mudar-se a Grècia no va ser difícil per a ells. “A priori pot semblar una decisió difícil, perquè significa deixar arrere una vida resolta, la família i amistats, un treball fix, una casa, etc. Però la veritat és que no va ser difícil en absolut, va ser l’evolució natural de Acroakra. Teníem molt clar que ens abellia passar un temps fora d’Espanya creixent i treballant amb altres artistes. Què és la vida sense un poc de risc? A nosaltres ens espanta més pensar a ser majors i no haver lluitat pels nostres somnis, que a deixar tot arrere per complir-los”, expliquen entusiasmats.
Mirant cap als inicis del projecte, ens remuntem al 2020 al Campello, exactament al parc de *calistenia de la platja, quan un amic en comú els va presentar, i Antonio li va proposar a Mónica fer acro. “Des d’eixe moment, ens vam fer inseparables”, explica ella mateixa. En 2021, durant una quarantena de dues setmanes després d’un viatge a l’Equador, Mónica i Antonio van tindre molt de temps per a pensar i se’ls va ocórrer el concepte de *Acroakra.
Seguidament, van obrir un compte en Instagram (@acroakra) i van començar a compartir el seu treball. Després de crear el perfil, van començar a pujar fotos de les seues acrobàcies en parella. “Molta gent va començar a preguntar-nos si féiem tallers, i d’ací va eixir la idea de compartir el que sabíem amb més gent. Va ser en eixe moment quan comencem a fer tallers a Alcoi, en Kiko Training. Després ens va sorgir l’oportunitat de fer un espectacle de acro i, després de donar-li diverses voltes i dubtar un poc, acceptem el repte”.
Des de llavors, van començar a ser contactats per diverses empreses d’esdeveniments a Alacant, realitzant xous en festes de pobles, carrers, bodes, inauguracions, festivals, congressos, restaurants i teatres. I, en 2023, van ser anomenats per a fer espectacles en hotels de Benidorm durant la temporada d’estiu, la qual cosa van acceptar amb entusiasme.
En els espectacles, Mónica i Antonio expressen l’amor que senten i la passió pel que fan. Mentre que en els tallers “ens centrem en la superació personal dels alumnes i en què es divertisquen entrenant de manera diferent. Tot això mentre s’interactua amb gent nova amb les mateixes aficions. Però sobretot, el que més ens caracteritza és que ens encanta el que fem”.
Tot això, evidentment, comporta una prèvia preparació: “Cada espectacle d’Acroakra es prepara en unes dues o tres setmanes d’assajos intensius, matí i vesprada. “Són unes setmanes inicials un poc dures, de molta faena i concentració per a aprendre coreografies i crear números. Però una vegada està funcionant el xou, cada artista organitza els seus moments d’entrenament. Nosaltres entrenem entre tres i quatre hores al dia. Quan vivíem a Alcoi entrenàvem en Cabriola, però ací a Grècia entrenem en el teatre als matins”.
A nivell físic, el desafiament més gran és evitar sobrecarregar-se i no lesionar-se. “La força i la flexibilitat s’entrenen i es guanyen, però sempre és present el risc de fer un mal moviment, tindre una mala caiguda o passar-se entrenant i no descansar prou. A més, és important una bona alimentació i cuidar-se a nivell mental. En la part mental entra també la confiança, una cosa fonamental quan treballes en parella i la teua vida, literalment, és a les mans de l’altre”.
Amb un present forjat i una passió compartida per les acrobàcies, Mónica i Antonio continuaran portant el seu art a noves altures, literal i figurativament, mentre continuen creixent i encantant al públic grec.