Un mur per la igualtat
L'Escola d’Art ha pintat un gran mural en Horta Major
Els seus noms són Verónica, María del Carmen, Carlos, Mari, Clara, Marta, Elena, Nerea, Buenache, Sonia, Fani i Paula. Són alumnes de 2n curs d’Il·lustració Aplicada de l’Escola d’Art i cadascun d’ells ha deixat testimoniatge de la seua creativitat en el mural que han pintat als patis del col·legi Horta Major. Un mural on han il·lustrat una sèrie d’escenes a tot color que porten implícits valors com la inclusió social, la igualtat o el respecte cap als altres.
La iniciativa sorgeix “a través de David Ulibarri, professor de l’escola, qui ens posa en contacte amb David Salinas, director d’Horta Major, que està interessat en què s’il·lustren els murs de les pistes exteriors de futbol i bàsquet del seu centre, de manera que des del departament es decideix que Irene Pascual, professora de 2n curs, ho duguera a terme en l’últim projecte del semestre”, explica Diana Ortiz, una altra de les professores responsables.
Per a l’elaboració del mural, els alumnes es van repartir en grups per a treballar quatre temes diferents: la naturalesa, els contes infantils, l’esport i els jocs tradicionals. Per això destaquen la dificultat de desenvolupar els diferents temes per separat i després convertir aqueixos esbossos i dissenys inicials en un únic mural. “Ha sigut un projecte absolutament col·laboratiu que ha necessitat d’un treball molt cohesionat”, assenyala la professora Isabel Remohí.
La pintura del mural es va allargar tres dies. “Van ser tres dies de treball intens però molt satisfactori, pendents de la meteorologia. Els alumnes no s’havien enfrontat mai a un treball d’aquest tipus i van aconseguir plasmar amb èxit els seus dissenys realitzats prèviament en paper, pintar un mur de més de 50 metres de llarg per dos d’alt no és gens fàcil i la qualitat del mural final ha sigut excel·lent, ha suposat un gran aprenentatge per a tots, a més en el col·legi estan encantats amb el resultat”, remarca Ortiz.
Del costat dels alumnes, també es mostren satisfets amb el projecte, sobretot després d’assistir a la reacció dels escolars en eixir al pati i comprovar com havia quedat la pintura. “Van entendre el significat perfectament”, comenten. A més, valoren el repte que ha suposat també treballar per encàrrec i agraeixen la confiança: “D’una banda t’obliga a fer-ho de manera tancada, no és lliure com si et deixen fer una obra pel teu compte, però per un altre és una experiència perquè el treball real quan ens dediquem a això en un futur, serà així”, reconeixen.