Un documental recupera la memòria dels campaners

La Colla de Campaners del Comtat ha fet possible aquest treball de divulgació

Un documental recupera la memòria dels campaners
Un instant de la gravació del documental en l’Ermita de Fraga.

En unes setmanes veurà la llum un interessant projecte en el qual la Colla de Campaners del Comtat ha estat treballant en els últims anys. Es tracta d’un documental que recupera la memòria de les persones de la comarca que van assumir antany la tasca de tocar manualment els bronzes, una peça audiovisual que a més dona a conéixer els tocs tradicionals heretats del passat i que posa en valor el patrimoni relacionat amb les campanes que trobem al llarg dels diferents municipis de la zona.

Aquesta ambiciosa proposta va començar a gestar-se abans de la pandèmia amb un objectiu molt clar. “Són ja pocs els campaners que queden en actiu i l’electrificació de les campanes ha fet que molts tocs s’hagen perdut perquè passaven de generació en generació de manera oral. Nosaltres hem volgut investigar en aquesta qüestió i deixar registrat per al futur un llenguatge que, sense cap dubte, va ser el primer mitjà de comunicació dels pobles del Comtat”, explica Josep Jordà, president de la Colla.

Per a donar forma al documental es van realitzar diversa entrevistes a persones de huit localitats del Comtat que han aportat el seu testimoni o la seua experiència com a campaners. “Podrem conéixer aspectes molt curiosos d’Alcoleja, Balones, Fageca, Beniarrés, el barri de Fraga de Cocentaina, Millena, Gorga o Planes. En tots aquests municipis vam estar gravant i per exemple en aquest últim descobrim que l’Ajuntament oferia la plaça de campaner, com si d’un funcionari actual es tractara, i comptava també amb la seua corresponent assignació econòmica”, detalla Josep.

L’esmentat documental es titula ‘Mans, Cordes i Bronze. Persones que han donat veu al poble’ i serà presentat a Muro el divendres 21 de juny, en el transcurs d’un acte que s’ha previst a partir de les 20’30h a la Biblioteca Municipal. A partir d’ací s’iniciarà un recorregut per les localitats que pertanyen a la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat, estant prevista la presentació a Millena el 28 de juny (19’30 hores, Sala Multiusos), l’Alqueria d’Asnar 5 de juliol (22 hores, Frontó), Cocentaina 18 de juliol (20 hores, Placeta Ermita de Fraga), Alcoleja 3 d’agost (22 hores, Plaça), Gorga 1 de setembre (11 hores, Casa de la Cultura), Banyeres de Mariola 27 de setembre (20 hores, Casa de la Cultura), Alcoi 1 d’octubre (IVAM-CADA ,19’30 hores), Beniarrés 5 d’octubre (20 hores, Centre Cultural Joan Fuster) i Penàguila 21 de desembre (17 hores, Museu de l’Oli).

Algunes d’aquests actes, segons informen des de la Colla de Campaners del Comtat, aniran acompanyats de mostres de tocs tradicionals amb la possibilitat de visitar també els campanars del municipi en el qual es realitze aquesta activitat. Els horaris d’aquestes activitats s’aniran difonent al llarg de les pròximes setmanes a través de les xarxes socials de l’entitat.

Advertisements

Send this to a friend