Un dia per a visibilitzar, 365 per a reivindicar
Acte institucional organitzat per l’associació LGTBIQ+ Ponts d’Igualtat amb motiu del Dia de la Visibilitat Trans
Cada 31 de març se celebra el Dia Internacional de la Visibilitat Transgènere, que té com a objectiu visibilitzar i denunciar públicament la discriminació que les persones trans pateixen a tot el món. I és que aquest col·lectiu s’enfronta diàriament a situacions de discriminació basades en la seua identitat de gènere i a violacions dels seus drets. Es considera que la causa d’aquesta problemàtica són els prejudicis i els estereotips de gènere generalitzats que existeixen encara hui en la societat i que es deriven de les idees estandarditzades de masculinitat i feminitat.
Conscients d’aquesta realitat i de que “no podem donar ni un pas més arrere”, assenyala Aitor Pla, l’associació LGTBIQ+ Ponts d’Igualtat va organitzar la passada setmana, per quart any consecutiu, un acte institucional per a visibilitzar i reivindicar els drets de les persones trans. “Fins on sabem, el govern autonòmic del PP i Vox vol retallar i eliminar parts de la llei i no estem disposats. També a nivell estatal volem continuar avançant”, remarca el president de l’entitat organitzadora de l’acte celebrat el dimarts passat, al qual van acudir representants de tots els grups polítics municipals excepte de Vox.
Tant l’alcalde, Toni Francés, com el vicealcalde i regidor d’Igualtat i Polítiques LGTBI, Àlex Cerradelo, van destacar la necessitat d’apostar per polítiques igualitàries que facen front als discursos d’odi. A més, a l’acte van intervindre diferents testimonis de persones trans que pateixen altres circumstàncies personals afegides, les quals agreugen si més no, la seua situació, com ara les persones migrants, i també se li va donar veu a la mare d’un xiquet trans.
Ponts d’Igualtat va aprofitar l’acte per a recordar que des del passat 1 de març, la coneguda com a ‘Llei Trans’ obliga al fet que les empreses de més de 50 treballadors hauran de tindre un pla per a evitar l’assetjament i la discriminació al col·lectiu. En aquest sentit, l’associació ofereix assessorament a les companyies interessades i ja són una desena d’elles les que treballen conjuntament.