Un centre en constant evolució que no deixa d’enfrontar reptes
L'Escola d'Art ha destacat tradicionalment per avançar-se a les necessitats de les empreses del seu entorn
Un dels propòsits a l’hora de plantejar els actes del 50 aniversari de l’Escola d’Art ha sigut “donar difusió al treball que es realitza en l’actualitat i al de tota la gent que ha desenvolupat la seua labor des del principi”, explica la directora del centre, Diana Ortiz, qui afig que “la idea era aprofitar per a obrir-nos a la ciutat, que se’ns conega en àmbits on no se’ns coneix”, apunta. I és que, tal com destaca Maribel Juan, secretària de l’escola, “els nostres estudis són, encara hui dia, uns desconeguts, estem parlant que hi ha un munt d’empreses importants que porten anys col·laborant amb nosaltres i no se sap, i gent que encara no té clar el que s’estudia ací”.
Per això la retenció de talent és una de les línies de treball de l’actual direcció de l’escola. “S’està fent un esforç per a donar-nos a conéixer en els col·legis d’educació primària i captar alumnes ja des d’edats primerenques”, comenta la vicedirectora, Carmina Vicens. “Pensem que per una mala orientació educativa es pot frenar la vocació d’una persona amb habilitats artístiques, per això la nostra lluita és un poc eixa, captar a eixa gent i que no es perda pel camí”, agrega la secretària.
I què s’estudia en l’Escola d’*Art i Superior de Disseny d’Alcoi? L’oferta inclou un total de 14 títols formatius entre cicles de grau mitjà i superior i ensenyaments artístics superiors, aquests últims equivalents a graus universitaris. Moda, interiorisme, il·lustració, disseny gràfic, de producte, publicitari, fotografia, animació, són només algunes de les disciplines que s’imparteixen en el centre, que en els últims anys ha necessitat ampliar el ventall d’estudis i adaptar-se així a la demanda.
“Des dels seus inicis, l’escola ha destacat per avançar-se als problemes de les empreses, i per això han sorgit sinergies i s’ha treballat sempre a partir de projectes. D’ací el lema ‘Instruir practicant’, que és a més el títol de l’exposició del 50 aniversari. En un entorn altament industrial, el disseny adaptat a cada sector ha format part tradicionalment de la nostra oferta formativa”, remarca la directora.
Per aquest motiu, una altra de les activitats destacades de la programació del 50 aniversari ha sigut una jornada de presentació de projectes d’alumnes davant empreses de la zona, celebrada el mes de febrer passat. L’objectiu era conéixer les necessitats del teixit productiu per a acoblar així l’ensenyament a aquestes demandes, obtenint uns resultats molt satisfactoris tant per part de l’escola com del costat de les empreses participants, unes 80 finalment.
L’evolució dels estudis ha anat parella també al creixement de l’escola quant a professorat i augment de la matrícula, situant-se aquesta en l’actualitat en uns 800 alumnes. Una de les qüestions clau en la consolidació del projecte educatiu de l’Escola d’Art va ser la consecució d’una seu definitiva, després d’itinerar per diversos espais a la ciutat des dels seus inicis com a Escola d’Arts i Oficis.
“El claustre va començar sent de 20 persones i en aquests moments hi ha 93 professors, ha sigut una lluita constant per part de tots, els que estan i altres que ja no però que van contribuir al fet que hui l’escola siga una escola referent. La nova seu, la incorporació de nous estudis, integrar-nos en l’Institut Superior d’Ensenyaments Artístics de la Comunitat Valenciana… abans era una escola sense reconeixement i es va lluitar molt per aconseguir el prestigi del qual presumim hui”, assenyala la vicedirectora.
Pioners en animació
Un altre de les fites en aquests anys ha sigut la implantació dels estudis d’animació, sent la d’Alcoi l’única escola pública de la Comunitat Valenciana que els imparteix i donant lloc, a més, a la posada en marxa del festival Animalcoi, de caràcter internacional, que en aquest 2024 celebrarà la seua quarta edició convertit ja en tot un referent del seu gènere.
Això serà al novembre, però abans, el 25 d’octubre, Alcoi serà seu del lliurament dels premis nacionals que porten el nom de Josep Albert Mestre, una figura imprescindible en aquest primer segle d’història de l’Escola d’Art. Els premis es van crear fa tretze anys com a homenatge al professor mort i en aquest 2024 tornen a la ciutat que els va veure nàixer després de rodar pels diferents centres artístics que hi ha a Espanya.
Formació integrada
Una vegada superats els diferents reptes que se’ls han anat plantejant al llarg d’aquests 50 anys, la direcció de l’escola treballarà d’ara en avant per a aplicar la nova llei d’ensenyaments artístics i l’objectiu és “convertir-nos en una escola integrada”, indica Sara Mira, cap d’estudis de cicles formatius. Convé aclarir que el model integrat o ple busca que els estudiants establisquen més connexions entre les diverses matèries que aprenen.
Es tracta d’una mena d’aprenentatge que propicia el treball interdisciplinari i assumir una posició pedagògica, per part del professorat, que diluïsca les fronteres entre les disciplines i les barreres entre la teoria i la pràctica. “Treballar per un ensenyament integrat, que abaste tot i que aprofite les vocacions dels alumnes, és ara la nostra màxima prioritat”, conclou la directora del centre.