Turisme 365 dies. NAIARA DAVÓ. Regidora de Guanyar Alcoi
El Turisme rural, planificat de forma sostenible i estratègica, està mostrant conseqüències positives als municipis que han apostat per ell i evidenciant-se com un dels motors de desenvolupament territorial local.
Al llarg dels últims anys arreu de la Península i també del País València, el turisme rural ve incrementant-se . A Alcoi comptem amb un lleuger augment als darreres 3 anys, però continuem lluny del volum d’una dècada enrere.
El turista rural busca activitats en zones rurals i en espais naturals privilegiats. Cerca que s’orienta de manera prioritària en funció de l’entorn, els paisatges i la naturalesa que ofereix la destinació.
A Alcoi tenim un entorn i natura immillorables, i un ric patrimoni material (industrial i modernista) i immaterial (festivitats i gastronomia). No obstant això, aquest patrimoni i entorn, no s’han sabut potenciar.
La falta d’una visió integral de la nostra destinació i els seus productes, l’absència d’una planificació estratègica i una relació público-privada amb poques sinergies cooperatives, han estat trets negatius per al nostre creixement turístic.
Tota debilitat, però, presenta oportunitats i reptes. Així, davant l’actual situació, tenim l’oportunitat d’articular nous productes (i millorar el destí), desenvolupant iniciatives de turisme experiencial, i formar i professionalitzar el sector.
A la nostra ciutat trobem una afluència turística que es concentra en 2 pics temporals i temàtics: Festes de Moros i Cristians i el Nadal. Sent que el volum de turistes a les Festes de Moros i Cristians quadruplica al del Nadal.
Que Festes de Moros i Cristians siga la primera demanda mostra la gran tasca en promoció i publicitat que s’ha realitzat al llarg dels anys sobre aquest atractiu turístic. Tanmateix, l’afluència marcadament temporal i la poca coneixença dels productes naturals i culturals, ens indiquen la necessitat d’aprofundir en l’articulació i promoció de l’oferta turística més enllà d’aquests esdeveniments.
L’estratègia ha d’avançar cap al Turisme de 365 dies. Perquè comptem a més, amb un volum de turisme (nacional i internacional) molt important a les nostres costes. I set dels deu municipis de costa més turístics del País Valencià es troben a la província d’Alacant.
I per avançar, necessitem l’elaboració d’un nou Pla Director de Turisme (l’actual és del 2003), que cree el marc i les línies a seguir en el desenvolupament del turisme, prestant especial atenció a la Natura i al Patrimoni material i immaterial.
Començant per un diagnòstic exhaustiu, el Pla ha d’elaborar una proposta estratègica que sintetitze el conjunt de reptes a partir dels quals arribar al nou model proposat i desenvolupar un Programa d’actuacions a realitzar al llarg del període.
A més, és completament necessari que aquest Pla es construisca mitjançant la participació i implicació dels actors econòmics i socials de l’àrea, els diferents grups polítics i la ciutadania en general, a més dels especialistes.
Perquè els projectes realitzats en col•laboració entre les institucions públiques, els diferents agents territorials i la seua gent, marcaran el desenvolupament, o no, del propi territori.
El desenvolupament territorial, i sobretot, el tipus de desenvolupament que volem, és cosa de tots.