Tres alcoians, en l’elit del karate mundial
En l'expedició espanyola que disputa el Mundial de katas
En la localitat suïssa de Kriens se celebra aquest cap de setmana el Mundial de karate kyokushinkai. Fins allí s’han desplaçat tres alcoians formant part de la representació espanyola que buscarà realitzar un paper destacat enfront de potències d’aquest art marcial com són Rússia, Anglaterra o Alemanya, la televisió pública del qual retransmet aquest esdeveniment.
Aquest campionat serà en la disciplina de kata o tècniques. Com a seleccionador figura el shihan alcoià Rafa Arévalo, que estarà acompanyat pels també alcoians, sensei Benja Francés i sempai Sonia Bou. Els tres repeteixen experiència després de la bona actuació de tots dos en l’Europeu de 2019, celebrat al nostre país, en el qual van aconseguir el segon i tercer lloc, respectivament.
Aqueix bon sabor de boca que van deixar tots dos en l’última competició internacional abans de l’aparició de la pandèmia ha sigut determinant per a repetir experiència i representar al nostre país en una competició internacional. “Des d’ací el meu agraïment tant a Rafa Arévalo com a José Babiloni, president de la Federació espanyola. Han sigut mesos molt durs en els quals hem hagut de superar diversos entrenaments de selecció”, ha explicat Benja Francés.
SEGONA EXPERIÈNCIA
Tant per a Sonia Bou com per a Benja Francés serà el seu segon Mundial. Setmanes després de l’Europeu d’Espanya es va celebrar en la localitat holandesa de Pependal el Mundial de 2019. Allí Benja Francés va acabar disseté i Sonia Bou va caure eliminada en primera ronda. “Penjar-se un metall en un Mundial està molt car. Acabar entre els deu primers per a nosaltres seria un important èxit”, confessa l’alcoià.
Després de dos anys sense competició oficial, el Mundial en terres suïsses serà el del retrobament i reunirà competidors dels cinc continents. Des d’Austràlia fins a Sud-amèrica amb potències com el Brasil o l’Uruguai, passant per Àsia i Àfrica amb la participació de Sud-àfrica i acabant per Europa, on Rússia, Anglaterra o Alemanya tenen als competidors de major nivell. A Rússia, sense anar més lluny, els campions es fotografien al costat del president Putin.
Per a avaluar l’exercici de cada competidor hauran cinc jutges. En la primera ronda cada seleccionat haurà d’executar una sèrie d’exercicis obligatoris després d’un sorteig entre cinc katas.
En la segona i tercera ronda ja són voluntaris i és quan els millors especialistes d’aquests combats simulats entre un o diversos adversaris ofereixen el seu millor repertori per a sorprendre els jutges a la recerca de la màxima puntuació. “El secret està en el ‘kime’, que és com es coneix en el món del karate a la manera d’aplicar l’energia, la força i la potència. En les katas no tot és força, hi ha una part d’expressivitat, d’equilibri, de velocitat d’execució, equilibre i, sobretot, que allò que fas, s’entenga”.
TORNAR ALS ORÍGENS
Benja Francés reconeix que fins a arribar a aquest punt han sigut moltes hores d’estudi. “Vam voler tornar arrere, començar de zero, i esmicolar cada moviment, cada exercici. Considerem que per a entendre millor el que anàvem a projectar calia començar des del principi. Per a això ens xopem de llibres anglesos i japonesos, els arribem a traduir enters. També vam veure molts vídeos. Hem fet un treball intens de base. Vam voler oblidar-nos de la força i centrar-nos en les posicions. Reconstruïm tota la tècnica. Hem dedicat molt de temps però ha valgut la pena. Han sigut tres mesos de tornar als orígens”, relata.