Treballar en benefici de l’interés públic
L’Ajuntament d’Alcoi -governat per PSOE i Compromís- continua mantenint i augmentant l’estratègia de privatitzar serveis, tal com fa la dreta del PP i Vox. Fins i tot les activitats que any rere any s’han de dur a terme i que formen part de la tasca habitual que s’ha fet sempre des de l’Ajuntament amb els seus propis recursos, s’han externalitzat. Treballs com la col·locació de l’enlluernat nadalenc del nostre material específic, la posada i llevada de l’enramada i del Castell de Festes, la conservació i reparació amb obres menors de l’espai urbà, la neteja dels edificis públics i d’altres, han sigut derivats a empreses privades buidant progressivament -i intencionadament- la necessitat i el sentit de ser dels treballadors i treballadores de les brigades de l’Ajuntament. Durant anys a mesura que aquests es jubilaven, no s’ocupaven les places vacants i la capacitat de l’Ajuntament per a resoldre de manera àgil les demandes del veïnat pel que fa a les necessitats més bàsiques dels barris ha anat minvant de manera alarmant. La manca de mitjans propis que et permeta actuar directament obliga a contractar empreses del sector privat amb tot el cost de temps i recursos econòmics que això implica. Temps, perquè com no pot ser d’una altra manera, cal complir amb tota la llarga tramitació que la llei de contractes de l’administració pública requereix. I recursos econòmics, perquè és més costos, ja que, com és evident, l’empresa privada ha de tindre el seu marge de benefici pel treball fet.
No sols s’han privatitzat els serveis públics més importants com el de l’aigua, el transport públic, la recollida de residus sòlids i la neteja viària, sinó que també contracten empreses auditores per fer el seguiment del compliment de les contractes d’aquestes primeres empreses. Ja no hi ha tasques de fiscalització i d’auditoria propis de l’Ajuntament. La figura i la funció de l’inspector o inspectora de serveis també decau. Igual que el del gabinet jurídic, reduït en moltes de les funcions que feia abans, ja que ara es contracten assessories jurídiques externes per a allò que fa falta, però també per allò que es pot fer amb personal tècnic de l’Ajuntament. Fins i tot, s’apunta la possibilitat de la contractació d’empreses externes per a planificar el treball que s’ha de fer des d’alguns dels departaments de l’Ajuntament. I així cada cop més va derivant-se la gestió pròpia de l’Administració Local que perd musculatura i espai propi en benefici de l’àmbit privat. A aquest ritme prompte podem veure la contractació d’un administrador privat per a fer funcionar l’Ajuntament.
Des de Guanyar Alcoi insistim en la necessitat de revertir aquesta tendència privatitzadora i defensem enèrgicament l’augment de la plantilla en les brigades d’operaris (obres, jardins, neteja, fontaneria, electricitat…) perquè el servei de manteniment de la ciutat és una demanda prioritària del conjunt del veïnat.
L’empresa pública, que ja ha estat formalitzada, però que encara no s’ha posat en funcionament, corre el perill d’entendre’s com una entitat limitada a gestionar serveis que ja fa directament l’Ajuntament perquè són serveis permanents que cada any s’han de prestar. La neteja dels edificis públics, el manteniment dels parcs i jardins públics, l’adequació i instal·lacions de les infraestructures per a les nostres festes tradicionals, etc. S’ha de fer, des del nostre punt de vista, des de la gestió directa. L’empresa pública ha de servir per a assumir serveis d’un major volum de gestió. Començar per la gestió dels complexes esportius pot ser un primer pas, però cal anar més lluny i gestionar polítiques d’habitatge, de plans urbanístics i patrimonials, i, també recuperar la gestió del servei d’aigua, del transport públic i de la neteja viària. Nosaltres entenem que el sentit de l’empresa pública fonamentalment ha de ser aquest últim objectiu. Cal també vigilar i assegurar que l’empresa pública siga efectiva, participada i transparent, condicions essencials i prioritàries per a fer útil la seua tasca. En això consistirà la nostra participació.
Sergi Rodríguez Castelló, portaveu del grup municipal de Guanyar Alcoi