Tornar a viure després del coronavirus
La iniciativa consisteix en un programa de recuperació física post-covid
Tornar a la vida anterior després de superar la malaltia. Aqueix és l’objectiu que es marca la majoria de persones que han patit la Covid-19 i el virus els ha deixat seqüeles que afecten la seua vida diària. “Qualsevol cosa em sembla un món”, assenyala una pacient de 39 anys que està participant en el programa de recuperació post-Covid posat en marxa per l’Ajuntament d’Alcoi. Es tracta de la participant més jove i malgrat reconéixer que la recuperació està sent bastant més traumàtica de l’esperat, es mostra molt optimista amb els beneficis que ja ha començat a notar en aquesta primera setmana de rehabilitació.
Durant dos mesos, al costat de sis pacients més, estarà acompanyada en la seua recuperació per professionals sanitaris i de l’activitat fisicoesportiva. Alcoi ha començat a desenvolupar aquest programa completament gratuït seguint el model de l’Ajuntament de Lleó, pioner en el tractament de la malaltia una vegada vençuda. “Contactem amb Lleó perquè estàvem interessats a dur a terme un programa d’aquest tipus –explica el regidor d’Esports, Miguel Juan Reig–. Les persones han sigut remeses pel mateix hospital, que s’encarrega de la part mèdica i de la teràpia psicològica, mentre que ací en l’Eduardo Latorre els pacients se sotmeten a sessions de recuperació física”, destaca.
Allí són atesos per tècnics de l’activitat física, un fisioterapeuta i una nutricionista. Les sessions consten d’exercicis respiratoris elaborats en funció de les necessitats de cada pacient, una part de treball aeròbic centrat en la recuperació de la condició física i, finalment, un apartat dedicat a la millora de la força muscular. “Encara que el treball estiga fonamentat en la rehabilitació física dels pacients, tots sabem que l’esport redueix l’estrés i millora l’humor, l’estat d’ànim i té, per tant, efectes positius a nivell mental i emocional”, remarca el director del Complex Esportiu Eduardo Latorre, Jonathan Couñago.
El programa inclou una primera fase d’entrevistes amb els participants i també se’ls mesuren els diferents paràmetres físics i cardiorespiratoris de cara a controlar aquestes qüestions i mantenir un seguiment en tot moment. “Estem parlant en la majoria de casos de pacients hospitalitzats durant períodes prolongats, o confinats a casa, persones que després troben dificultats afegides per les seqüeles causades pel virus que estan afectant el desenvolupament de la seua vida diària”, detalla Javi Aura, un dels preparadors que intervé en el procés de recuperació. I afig: “També és important el feedback amb el pacient i avaluar el progrés individual de cadascun dels participants, en aquestes primeres sessions ja ens comenten que han trobat millora”.
I al costat de la part d’exercici físic, també és important ressaltar el paper que juga el treball del fisioterapeuta, ja que els pacients solen presentar una gran feblesa generalitzada després del coronavirus, sense oblidar la contribució dels professionals de la nutrició de cara a superar l’afectació de la malaltia a nivell funcional i de metabolisme, i intentar recuperar la massa muscular perduda.
“Em van oferir la possibilitat de participar en el programa i la veritat que és una meravella, molt complet”, assegura Juanjo Garrido, qui relata que va donar positiu en coronavirus a principis de desembre i després de prop d’una setmana ingressat a l’Hospital i després guardar repòs a casa “sentia que no era el d’abans, soc una persona que fa esport, caminava cada dia bastants quilòmetres i de sobte t’adones que has perdut tota la força, et quedes sense massa muscular i no pots caminar ni 300 metres, note les articulacions com si estigueren oxidades”. Juanjo confia a aconseguir avanços en la seua recuperació prompte i anima a altres pacients a interessar-se pel programa i prendre part en ell.