Toni Francés:“El millor és aportar certesa en un moment incert com aquest”

Sobre l’actual crisi del coronavirus, l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, assumeix que la situació a l’Ajuntament s’està vivint “d’una forma estranya, ningú estava preparat per a això”, remarca. Per això, afirma que en un moment d’incertesa com el que travessa la societat a escala global, “el millor que podem fer nosaltres és aportar certeses”. Vegem en quin context formula Francés aquesta declaració.

–Com s’ha hagut d’adaptar l’Ajuntament per a afrontar la nova conjuntura provocada pel Covid-19?
–Bé, s’ha hagut de fer tot molt ràpid. El fet de comptar amb un sistema d’administració electrònica tan implementat ja, ha fet que en aquest àmbit les coses siguen més fàcils, encara que cal tindre en compte que els tràmits estan tots paralitzats per l’estat d’alarma. Per això, en alguns departaments s’estan dedicant al mateix que fan moltes persones a les seues cases des que estan confinats, que aprofiten per a arreglar armaris o posar-se al dia en treballs endarrerits. A l’Ajuntament, en la mesura que siga possible i aplicant el teletreball quan es pot, s’estan revisant i posant al dia expedientes i documentació. En tot cas, com dic, hi ha gran part dels treballadors municipals que segueixen en actiu durant l’alarma, com poden ser els departaments de manteniment, serveis socials o policia, entre altres, que continuen fent el possible perquè la ciutat continue funcionant malgrat tot.

–I en el cas del Govern municipal i el seu personal, com l’estan vivint?
–El treball està sent molt intens, ja que són moltes les necessitats que cal atendre. La majoria dels membres de l’equip de govern estem combinant el teletreball amb la presència física quan es requereix, i l’objectiu és treballar per a poder donar resposta a la situació tan dramàtica que s’està vivint.

–Com valora la gestió de la crisi duta a terme fins al moment per part dels governs central i autonòmic?
–Crec que ha quedat demostrat que comptem amb uns governs que tenen una capacitat de resposta molt gran davant una crisi d’aquesta magnitud. D’una banda, el Govern d’Espanya està servint d’exemple per a altres països, com estem comprovant en els últims dies. Cal pensar que s’està fent bé, dins del que significa afrontar una situació per a la qual no estàvem preparats ningú. No vull imaginar com estaríem ara si haguérem tingut un govern de dretes, que haguera descarregat sobre els treballadors i aplicat polítiques de retallada en els serveis públics. I respecte a la Generalitat Valenciana, el president Ximo Puig ha dut a terme una sèrie de gestions, com la que ha permés noliejar avions amb material sanitari procedent de la Xina, gràcies a les quals ens hem convertit en una de les comunitats més preparades per a fer front a la pandèmia, i accions no sols des del punt de vista sanitari, també l’econòmic, impulsant mesures per a pimes i autònoms.

–I què hi ha de les ajudes directes que reclamen als Ajuntaments els empresaris?
–Considere que davant una crisi econòmica i social com la que tenim davant, ho hem comprovat en les últimes xifres de l’atur, el que fa falta és la suma de totes les administracions de cara a implementar polítiques que permeten una ràpida recuperació una vegada s’haja alçat l’estat d’alarma. Els Ajuntaments, en realitat, som els que menys recursos tenim. A Alcoi estem treballant per a pal·liar la situació dels col·lectius més vulnerables i, d’altra banda, de la mà de la Cambra i Fedac hem dissenyat una línia d’ajudes directes per a pimes, autònoms i comerços, però faria falta alguna cosa més que ajudes directes, com un pla de reactivació global que fóra capaç de rellançar l’economia a tots els nivells, des dels governs autonòmic i central es ve insistint i crec que és l’única eixida possible.

–Sobre la denúncia d’alguns grups de l’oposició municipal en relació a la falta d’informació de casos de coronavirus a nivell local, què opina?
–Primer vull evitar generalitzar i m’agradaria comentar que hi ha grups municipals que des del principi han tingut voluntat de sumar i això és d’agrair, perquè estem en un moment d’angoixa, d’incertesa, i és fàcil intentar recollir aqueix malestar per a utilitzar-lo políticament, quan tots els grups municipals saben perfectament que la decisió de no donar dades és una decisió tècnica que s’ha pres per part de totes les autonomies, on a més els consellers de sanitat territorials ni tan sols ofereixen rodes de premsa. Nosaltres en la Comunitat, la consellera compareix diàriament i se sotmet fins i tot a les preguntes dels periodistes, en un exercici de transparència que realitza la Generalitat per motu proprio, això sí, al nivell que els experts recomanen per a no alarmar a la població.

–I la Trilogia, hi ha alguna data concreta ja?
–De moment cal ser prudents, no estaria bé donar dates que no sabem si podran complir-se. És cert que la Associació de Sant Jordi continua treballant per a organitzar i planificar tot quan s’alce l’estat d’alarma, però si ni tan sols sabem quan eixirem d’això, no té sentit parlar de dates. València, per exemple, es va afanyar a fixar les Falles i molt probablement no van a poder complir amb el nou calendari. El millor que podem fer és aportar certesa en un moment d’incertesa com aquest.

–S’han imposat ja no poques multes per incompliment de l’Estat d’Alarma, però quina opinió li mereix el comportament de la ciutadania alcoiana?
–Malgrat les sancions, som de les ciutats de la Comunitat amb menys multes, sempre hi ha algú que no atén les normes, però jo estic molt orgullós en general. Hem demostrat àmpliament la capacitat d’adaptació que podem arribar a tindre en una situació que si ens l’expliquen fa un mes, no ens l’haguérem creguda ningú. Per a les famílies és molt difícil i estem donant un exemple de responsabilitat i sentit comú.

–Com contempla l’escenari de les pròximes setmanes? Sobretot a partir del 26 d’abril i la fase de desconfinamiento progressiu de la qual es ve parlant.
–Tampoc podem avançar-nos en aquest sentit, a nivell local l’única cosa és treballar per a adaptar aqueixes mesures de desescalamiento que decrete el Ministeri, de la mà de la Generalitat, que és la que té les competències en matèria de sanitat. Una vegada hi haja decisions definitives treballarem amb el que siga a la nostra mà.

Foto: L’alcalde Toni Francés, ahir en el seu despatx municipal, realitzant gestiones via telemàtica

Send this to a friend