Toni Francés: “Alcoi no té capacitat econòmica per a afrontar soles el repte de rehabilitar el Centre”

L’Ajuntament va celebrar ahir la sessió plenària monogràfica sobre la gestió del temporal de pluja i vent esdevingut la setmana passada i les conseqüències que va tindre tant a nivell urbanístic, veient-se afectats set edificis –sis d’ells en el barri antic– i ocasionant una víctima mortal, com també en la xarxa de proveïment d’aigua potable, ja que prop de 12.000 usuaris dels barris de Batoi, Santa Rosa i Eixample van patir talls de subministrament durant quatre dies. Els tres regidors responsables de cada àrea, Emergències, Obres i Serveis, i Urbanisme, van donar lectura dels informes elaborats pels respectius departaments, coincidint els tres a destacar el treball realitzat pels tècnics i el personal municipal i defensant a ultrança la gestió de l’equip de govern durant els dies en què es va prolongar l’alerta meteorològica i els posteriors efectes de la borrasca Gloria.

Mentrestant, l’oposició en bloc ha criticat l’actuació del govern municipal tant pel que fa al dispositiu de prevenció com a la falta d’informació que denuncien, per exemple, a l’hora de comunicar els talls d’aigua o els usos autoritzats durant l’episodi de terbolesa ocorregut en el pou de *Barxell i que, segons han constatat els informes, és degut a un problema històric que es produeix a conseqüència de les filtracions per l’arrossegament lògic del terreny durant episodis de fortes pluges. En relació a això, el regidor Jordi Martínez va aclarir que es va actuar conforme a llei i sobre la base de l’autoritat sanitària, des d’on es demana un control “rigorós” de la informació que vaja a subministrar a la població. Va indicar, a més, que la direcció de Salut Pública del departament ha destacat la celeritat i la coordinació de tots els agents a l’hora de solucionar el problema de proveïment i de qualitat de l’aigua.

Des de l’oposició, els grups més crítics amb la gestió del govern van ser *Guanyar, Compromís i PP, tal com havien fet en els últims dies. Especialment tibant va ser l’encreuament de retrets entre el portaveu socialista i els seus homòlegs en aquests tres partits. Des del PP, Quique Ruiz va qualificar la gestió de la crisi provocada pel temporal com a “patètica” i “inacceptable”, assegurant que “van oferir una informació tan térbola com l’aigua que arribava a les cases” i acusant l’executiu de “comprometre la salut pública dels alcoians”.

Per part de Compromís, el seu portaveu Màrius Ivorra es va mostrar especialment dur a propòsit de la caiguda de cases. “Alcoi està en l’UCI en estat greu, molt greu”, va puntualitzar, al mateix temps que va advertir “si no fem res passarem a tindre una làpida en el cementeri de Sant Antoni Abat”, en referència a l’avançat estat de deterioració del barri antic, on denúncia també inseguretat. “La resposta del govern (al temporal) no ha sigut encertada”, va posar l’accent.

Des de Guanyar, Sandra Obiol també va abordar aquest front i va afirmar que si “el PP ‘tirava’ cases a consciència, vostés (els socialistes) ho fan per insolència”. Obiol considera que en temes d’habitatge “l’Ajuntament és subsidiari” i per això reclama més control en la inspecció tècnica d’edificis i el “acompanyament” als propietaris perquè complisquen amb la normativa.

Els tres grups de l’oposició responsabilitzen al govern municipal de l’ocorregut arran del temporal, mentre que l’alcalde Toni Francés va traure pit pel seu equip i va retraure a aquests grups que hagen intentat “traure rèdit polític” de la crisi viscuda.
El primer edil va recalcar que Alcoi va patir la setmana passada una situació “excepcional” i va reconéixer que de cara a la recuperació del parc d’habitatges del barri antic i la rehabilitació futura del barri “l’Ajuntament no té capacitat econòmica per a afrontar aquest repte que té el Centre”, per aquest motiu s’haja buscat finançament i s’estiga treballant en diferents línies d’ajudes amb el Govern central i la Generalitat, tal com s’ha vingut informant.

El Ple, a més, va aprovar per unanimitat dues qüestions. La primera, l’aplicació urgent del pla estratègic del Centre per a la regeneració del barri, una sèrie de mesures que es van acordar a principis de 2018 amb la signatura del pacte pel Centre.

El segon punt d’acord va ser el compromís del govern municipal a estudiar l’adopció de mesures econòmiques compensatòries als veïns afectats per la falta de subministrament d’aigua potable després del temporal.

Advertisements

Send this to a friend