Tens un WhatsApp!!!

IAB Spain, la major associació mundial de comunicació, publicitat i màrqueting digital, ha presentat el seu estudi anual de xarxes socials i en ell es conclou que un 86% dels internautes espanyols de 12 a 74 anys les utilitza, la qual cosa representa 30,5 milions de població a Espanya. WhatsApp creix i es manté com la xarxa social amb més usuaris, seguida per YouTube, Instagram i Facebook. Spotify, a més de TikTok, WhatsApp, YouTube i Twitch, són les aplicacions on passem més temps.

Grups familiars, de treball, per a organitzar sopars, de la classe del col·le dels xiquets, grups d’amics de l’institut, de la filà, del gimnàs… Els grups de WhatsApp són inevitables, s’han convertit en una eina essencial que ens manté connectats al món o als qui estan lluny, i també en una forma pràctica de resoldre assumptes. Però moltes vegades la realitat es desvirtua i es transforma a través d’ells.

Cadascú es relaciona amb aquests grups a la seua manera. Per a molta gent, són igual de reals que les converses al voltant de la taula d’un bar, fins i tot poden generar tensions. A vegades aquestes esclaten en forma de discussió a través de la mateixa aplicació. Arriben llavors els missatges que anuncien que algú “ha abandonat el grup”. Un camí d’alliberament tecnològic que pot no resultar senzill per a molts, hi ha gent que fins i tot perd amics en el procés.

Hi ha xats que assetgen amb centenars de missatges que es converteixen en soroll, estan eixos altres que realment ajuden a mantindre les relacions vives, que ofereixen refugi i acompanyen en moments importants, o on només es parla per a planejar les cerveses del divendres, s’envien uns memes per a fer la gràcia i llest.

I és que les noves tecnologies han modificat la manera en què ens comuniquem i també la forma en què discutim. Tots hem experimentat –i a vegades patit– converses interminables, que arribem a no saber gestionar i, molt menys, finalitzar. Converses circulars, que deriven d’un tema a un altre i acaben en un atzucac. Resoldre un conflicte per WhatsApp no és una bona idea. La clau està en el llenguatge no verbal o, més aviat, en la seua absència.

Així i tot, discutir per missatge s’ha convertit en una màxima en aquesta societat hiperdigitalitzada que, per suposat, ja compta amb el seu propi anglicisme. Es tracta del ‘fexting’, que no és una altra cosa que l’acte de discutir mitjançant emails i WhatsApp, en lloc de cara a cara.

JÉSICA SEMPERE. Periodista