Supervivents del turisme post Covid
El turisme de proximitat està en auge i encara que les xifres estan lluny d'igualar a altres anys, hi ha negocis que aconsegueixen mantindre's
L’any 2020 serà difícil d’oblidar per a molts sectors econòmics, especialment el turístic, que viu els seus mesos més infaustos a causa de la crisi provocada pel coronavirus. El confinament va donar pas a la incertesa suscitada per les restriccions imposades en tota Espanya, la qual cosa va comportar que el turisme fóra aquest estiu més nacional que mai.
I no sols això, ja que en molts casos l’àmbit turístic s’ha vist reduït encara més, donant sentit, ara més que mai, al concepte de turisme de proximitat. A més, aquest auge ha anat associat a l’increment de la demanda d’activitats turístiques, com a visites o rutes guiades, entre altres, opcions que han despertat l’interés no sols de turistes de fora, sinó fins i tot de gent de la pròpia ciutat.
A Alcoi ha ocorregut amb algunes activitats organitzades de la mà d’empreses turístiques de diferent índole. Cas de la fàbrica Cerveses Lluna, que durant els últims mesos ha vingut programant el que va donar a denominar ‘maridatges culturals’, on combinava una proposta gastronòmica amb concerts, cinema i actuacions en directe, sempre amb aforament reduït per a garantir les mesures de seguretat. Les activitats eren de dijous a diumenge i la majoria han aconseguit ple d’assistència, amb més de 40 sessions per on han passat 2.000 assistents en total.
Les rutes guiades han sigut una altra opció de turisme de proximitat post Covid i encara que les xifres de participació estan lluny d’igualar anys anteriors, alguns negocis han aconseguit tirar avant, i han tingut demanda mentre altres destins més turístics tradicionalment, han vist caure en picat les seues dades de facturació.
“Dins del que cap estem contents que cada setmana puguem organitzar les nostres rutes, la visita al cementeri està sempre plena, o moltes de la ruta medieval o Alcoi en temps de guerra, també bastant plena. Van haver algunes que les vam haver de retirar perquè no arribàvem al mínim i altres que s’han hagut de repetir. També estem intentant oferir una oferta variada perquè la gent que ve i li agrada, puga repetir”, explica Jenny Ramírez, de Guiar-te amb Art, qui remarca que “ les rutes son tematitzades segons l’època de l’any perquè ara és reinventar-se o morir”.
Quant a la procedència dels assistents a les rutes, Jenny Ramírez indica que hi ha tant persones locals com de pobles de la comarca, i gent sobretot de localitats de la Comunitat Valenciana, fins i tot de Madrid.
Per part seua, Jordi Linares, de Quality Tours Mariola, destaca la baixada d’ingressos patida a causa del descens de visitants i la crisi generalitzada que viu el sector, juntament amb les limitacions d’assistència que imposa la Covid. “Fer visites i que s’òmpliguen quatre grups al mes, no equival al que es feia abans. De manejar mil persones a la setmana a 20, imagina’t”, assenyala Linares, que es mostra molt preocupat per la situació que travessen i la transformació viscuda en l’últim any.
“Estem fent -90%, i entre setmana res, de 500 persones que venien a visites guiades en una Fira Modernista, a 40 ara”, comenta l’empresari a tall d’exemple sobre la caiguda experimentada.
No obstant això, les rutes pel medi natural i el patrimoni històric i arqueològic de la ciutat organitzades per l’Ajuntament, han obtingut un gran èxit de participants enguany, com també les visites guiades a les pintures rupestres de la Gerga, que des de juliol han rebut prop de 600 visitants. Tant en aquestes últimes com en les rutes per la naturalesa i el patrimoni industrial, aproximadament la meitat dels assistents eren locals, mentre a la resta del gruix de participants correspon a visitants de la Comunitat Valenciana.
Ana Mateos, gerent d’Arte23 , on comercialitzen souvenirs d’Alcoi, reforça aquesta idea de l’apogeu del turisme de proximitat. “Nosaltres ens hem sorprés –subratlla– no ho esperàvem amb les males previsions que hi havia però la resposta ha sigut bona, estem contents després de tot, fins i tot gent de pas, la veritat és que hi ha hagut bastant moviment els caps de setmana sobretot”, comenta la comerciant.
D’igual forma, el passat pont festiu diversos negocis locals han observat un xicotet repunt de l’activitat turística. Segons dades de la Generalitat Valenciana, l’ocupació hotelera a l’interior de la província d’Alacant ha fregat el 65%, la qual cosa implica una millora.