Solucions a la gran demanda d’aigua en el sector tèxtil
Propostes per investigadors del Campus d'Alcoi de la UPV
L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) recolza un projecte de l’empresa valenciana Innoservis, especialitzada en l’enginyeria d’aigües, en col·laboració amb les tèxtils Pascual i Bernabeu, Moltó i el Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València, per a valorar les membranes d’osmosi inversa rebutjades, regenerant-les per a atorgar-los noves funcions, allargant així la seua vida útil. Una vegada tractades químicament, aquestes membranes s’empraran en les depuradores industrials tèxtils com a tractament terciari, amb la finalitat d’obtindre qualitats d’aigües residuals tractades que permeten ser reciclades en el procés productiu de les pròpies indústries.
En el desenvolupament d’aquesta iniciativa, batejada com Regenera´M, les citades empreses seran les encarregades de validar les tecnologies proposades per la UPV Campus d’Alcoi i Innoservis, per a abordar una de les problemàtiques més característiques del sector tèxtil: la gran demanda d’aigua dels seus processos i l’alta càrrega contaminant de les seues aigües residuals.
Aquesta és una de les iniciatives que ha rebut enguany el suport de l’AVI, que contribuirà amb més de 400.000 euros en el marc de les seues ajudes per al desenvolupament de grans projectes d’I+D+i en cooperació entre diversos agents del Sistema Valencià d’Innovació.
A més d’afavorir el tractament sostenible de les aigües residuals, Regenera´M estimula la implantació d’un model de gestió d’economia circular a l’entorn de les depuradores industrials tèxtils per a valorar i donar una segona vida als residus, reduint al màxim la fracció que acaba en els abocadors.
Aquest projecte se situa, a més, en sintonia amb els reptes i solucions identificades pel comité estratègic d’innovació especialitzat (CEIE) de l’AVI que ha identificat reptes i solucions en l’àmbit d’economia circular. En les seues conclusions, aquest grup d’especialistes advoca explícitament per innovar en el desenvolupament de tractaments de depuració més eficients que optimitzen la relació use-qualitat-tecnologia de les aigües regenerades.