Solidaritat ‘made in Alcoi’

Un projecte liderat per Jordi Reig portarà material esportiu i sanitari fins a Uganda

Solidaritat ‘made in Alcoi’
Part de l’expedició que viatjarà fins a Uganda, en el cor del continent africà.

Alcoi és l’origen del projecte solidari que parteix aquesta setmana amb destinació a Uganda, país africà situat a la Vall del Rift, en ple cor d’aquest continent, limitant amb Etiòpia i Kenya, les dues potències mundials del *mediofondo i fons de l’atletisme mundial. Una de les seues ciutats més importants, Kapchorwa, situada en un paradís natural a més de 2.000 metres d’altitud i considerada com la Factoria Silenciosa de l’atletisme africà en l’actualitat, capaç de produir diversos dels més importants fondistes del moment, és el destí de Across Africa, l’ONG que fins abans de la pandèmia venia operant a Etiòpia, però que a causa de la inestabilitat política del país ha obligat els seus responsables a plantejar-se altres rumbs, en aquest cas el país veí, actualment de moda a nivell internacional, per l’èxit dels atletes ugandesos.
Al capdavant d’aquesta ONG se situa l’alcoià Jordi Reig, fisioterapeuta i extriatleta, que fa anys, en concret des de 2014, va voler conjuminar les seues dues passions: l’esport a través dels seus dos vessants, la competitiva i com a estil de vida, i la professional com fisio i formador. L’espurna que va encendre aqueix costat solidari li va vindre un any abans, en 2013, com a acompanyant del televisiu Jesús Calleja, tractant d’aportar la seua experiència perquè aquest aventurer poguera completar amb poques setmanes de preparació la Marató d’Awasa, a Etiòpia, base d’un dels episodis de la sèrie que en aquells dies protagonitzava en Cuatro.
Aquella experiència no va deixar indiferent a Jordi Reig, que un any després va decidir crear pel seu compte Runners for Ethiopia, en col·laboració amb Endoethiopia, empresa de viatges especialitzada en aquell país i que va ser la porta d’entrada per a dur a terme el seu projecte solidari d’ajudar als atletes etíops, de la manera que millor podia fer-ho: aplicant la seua llarga trajectòria i experiència com a fisioterapeuta amb l’aportació de material sanitari i formant als fisios d’aquell país. A aqueixa part formativa i de millora amb aparells nous es va sumar la part més romàntica del projecte, ajudar als seus atletes amb material esportiu, principalment de sabatilles, desplaçant-se fins a aquelles carreres més rellevants de la Comunitat Valenciana per a explicar la seua iniciativa i tractar que els atletes populars participants s’involucraren donant sabatilles usades que després anaven a ser repartides a Etiòpia.
El projecte va anar consolidant-se i creixent fins al punt que empreses de sabatilles esportives es van involucrar, de la mateixa manera que empreses sanitàries també van voler col·laborar, cedint material punter i per a estrenar. Les xarxes socials van fer igualment d’altaveu i al viatge no sols es van apuntar fisioterapeutes de diferents punts de la geografia nacional, també runners van voler viure l’experiència de poder entrenar, conviure i recórrer les zones on s’han forjat campions i medallistes tant mundials com olímpics.

Noves mires
La pandèmia i la situació política d’Etiòpia, una país ara mateix poc estable i complicat per al visitant, va aconsellar un gir al projecte, que ha posat altres mires, igualment en el continent africà i aqueix paradís natural que és la Vall del Rift, per a passar a visitar el país veí, naixent així Runners for Uganda.
“El nostre cor, el nostre pensament, està a Etiòpia, el país que ens va captivar a molts de nosaltres, però el moment mana, la situació política d’aquella nació aconsella prendre altres rumbs i després de sospesar-lo bastant, comencem una nova etapa a Uganda. Ells van anar també els qui van vindre a buscar-nos. Sabien de la nostra labor i per part nostra no hi ha hagut cap problema”, explica Jordi Reig, el promotor d’aquest projecte solidari des dels seus inicis. Fa just un any, al novembre de 2020, va haver-hi una primera prospecció per a veure si el projecte podia dur-se a terme en un nou país en les mateixes condicions que durant sis anys seguits s’havia desenvolupat amb notable èxit a Etiòpia. La relació entre totes dues parts havia arribat a tal punt, que atletes etíops d’elit s’havien desplaçat fins a la nostra ciutat per a tractar-se en la clínica de Jordi Reig.
Com a padrins d’aquesta nova etapa del projecte solidari estan dos superclases de l’atletisme mundial, Joshua Cheptegei i Jacob Kiplimo, dos dels millors fondistes del moment i originaris de Kapchorwa, situat en els vessants de la muntanya Elgon, considerada com el bressol i la factoria d’una generació extraordinària d’atletes que comencen a discutir la supremacia d’Etiòpia i Kenya en les llargues distàncies de l’atletisme en pista.
La seua situació a més de 2.000 metres d’altitud fan de Kapchorwa una lloc idoni per a l’entrenament en altitud, no sols per la tranquil·litat i la bellesa natural del lloc, sinó pel seu clima suau, els seus pujols, el menjar i no haver-hi contaminació. Moltes dels seus carrers estan sense asfaltar. Fins allí té previst desplaçar-se una expedició de catorze persones entre fisioterapeutes, runners i voluntaris que han volgut sumar-se a la primera edició de Runners for Uganda.

L’eixida està programada per al dissabte 27 i el retorn serà el dimarts 7 de desembre. Per davant nou dies complets en els quals es relacionaran, a més d’atletes d’aquell país, també amb fisios als quals aportaran coneixement i també material cedit per empreses espanyoles.
Durant l’estada en Kapchorwa està previst signar el primer conveni perquè es construïsca la primera clínica de fisioteràpia al país. Amb ella en marxa, s’oferirà la possibilitat a qualsevol fisio espanyol que vulga prendre part en aquesta ONG a traslladar-se fins a Uganda tenint l’estada pagada en aquell país.


Cada membre d’aquesta primera expedició de Runners for Uganda té permés un equipatge de 14 quilos, tot de material solidari, principalment sabatilles, la majoria per a estrenar. En aquesta edició han col·laborat signatures com a Sprinter, New Balance, Asics, el col·legi de fisioterapeutes de València i d’Andalusia, a més de Prim Fisio, Sanipure i Herycor. “Ens hauria agradat que més persones hagueren participat en aquesta nova etapa del projecte. Sabem que la situació d’ací i d’allí no ha facilitat les coses, però estem molt il·lusionats i els que viatgem ho fem amb moltes ganes. No sabem el que ens trobarem. Tot és nou per a nosaltres, però en les prospeccions que es van fer i el que hem anat parlant aquests mesos, ens fan ser optimistes i que tot l’esforç realitzat per molta gent arribarà a una gran quantitat de persones d’allí”, ha apuntat Jordi Reig.

Advertisements

Send this to a friend