Solc: acompanyament 360º per a malalts de càncer i per a familiars

L'Associació comarcal ofereix nombrosos serveis, com a tallers, ajuda en les gestions administratives o atenció psico-oncològica

Solc: acompanyament 360º per a malalts de càncer i per a familiars
María José Grau, presidenta de Solc, i Reyes Cortés, treballadora social. | XAVI TEROL

Informació, orientació, suport i acompanyament en diferents àmbits és el que ofereix Solc, l’Associació Comarcal d’Ajuda en el tractament del càncer, tant a malalts com als seus familiars.

“Quan reps una notícia d’aquest calibre et cau el món als peus. Tindre a algú que t’ajude a gestionar el cúmul d’emocions i pensaments és molt important”, assegura la presidenta de Solc, María José Grau.

La treballadora social de l’associació, Reyes Cortés afig que “és un procés que requereix un temps d’adaptació, on al final la persona ix enfortida, i diem també que empoderada perquè descobreix en ella uns recursos i unes eines que desconeixia i que són d’admirar”.

Solc ofereix, des del primer moment, o en qualsevol moment del procés els seus serveis, de manera gratuïta, encara que ambdues assenyalen la importància que les persones s’associen per a contribuir al fet que Solc continue en marxa desenvolupant la seua labor.

FASE D’ACOLLIDA
Tallers, servei de nutricionista, psico-oncologia, mindfulness, assessorament legal…Aquests són només alguns dels serveis dels quals disposa Solc i el punt de partida dels quals sol ser l’entrevista inicial, realitzada per Reyes Cortés. “El millor és que la persona demane cita prèvia –a través del telèfon de l’associació, les seues xarxes socials o la seua pàgina web–, tant si és a Alcoi, com a Ibi o Cocentaina”. Comenta que “la gent arriba ací amb molts dubtes, amb desinformació…la primera entrevista, en la denominada fase d’acolliment, és determinant per a assessorar, orientar i ajudar a la persona al fet que la informació siga la correcta. També és import desmitificar moltes creences del càncer”. Així, apunten que “hi ha fins a 3 cares, se sobreviu, es mor, o es cronifica, contemplem aqueixa tercera opció”, demanen.

Ambdues asseguren que l’actitud positiva és fonamental, igual que tindre en compte que “la malaltia és una part de la vida del malalt, però no tota”.

Quant a l’aspecte emocional, apunten que “els grups d’ajuda mútua” tenen gran èxit i que una de les frases més repetides és “per què no he vingut abans?”.

Pot llegir l’article complet en l’edició de El Nostre Ciutat del dissabte 5 de febrer de 2022.

Send this to a friend