Sis anys de ‘Germà Major’ en l’IES Cotes Baixes

Canvis, pressió, problemes… L’etapa de l’ESO és complicada. Els canvis físics i mentals comencen a afectar l’edat dels 11 o 12 anys. Aquests factors, junt el canvi de col·legi a institut, afecten el comportament d’alguns adolescents. En aquesta època, poden arribar a sentir-se perduts i fins i tot creure que no encaixen, ja que hi ha problemes d’integració en haver de fer nous amics. Però tot això que engloba el “factor institut”, no és el que més preocupa. Molts dels adolescents tenen problemes a casa i es veu reflectit en les males notes, el caràcter enfront d’algunes situacions i el comportament amb companys i professors.

Els estudiants de l’IES Cotes Baixes finalitzen per sisé any consecutiu el seu projecte d’innovació educativa “Germà Major o Tutorització entre iguals”. Des del curs escolar 2013-2014 s’està duent a terme aquesta experiència pedagògica de resolució de conflictes i mediació escolar entre alumnes de 2n de Batxillerat i alumnes de 1r curs de l’ESO.

La tècnica bàsicament consisteix que els alumnes majors del centre presten una atenció especial a aquells estudiants amb diferents problemes en el primer any d’institut. Cada alumne de l’assignatura de Psicologia (entre 17 i 18 anys) se li assigna un alumne de 1r de l’ESO (de 12-14 anys) al qual se li haja detectat algun tipus de dificultat o conflicte significatiu. La majoria dels problemes són causats per l’agressivitat, la desmotivació o fins i tot per dificultats a l’hora de relacionar-se amb altres companys.

“Tenen problemes d’integració amb la classe, pateixen timidesa o són els típics disbauxats que no deixen fer classe. És igual si aproven o suspenen, el que necessiten realment és compressió i afecte”, afirma Alejandro Roselló, el professor de Sociologia i responsable del projecte, en expressar quin és el problema dels adolescents.

Foto: Alumnes de Cotes Baixes en dependències del centre escolar. Cynthia Manchón

Advertisements

Send this to a friend