Setmana de la Ciència: per a entendre el passat i el present

La inauguració de la XIX Setmana de la Ciència 2022 serà hui dilluns, a partir de les 19 hores, en la sala d'actes ‘Roberto García Payá’

Setmana de la Ciència: per a entendre el passat i el present
Una de les ponències de la Setmana de la Ciència 2021.

El Campus d’Alcoi de la UPV torna a dur a terme la Setmana de la Ciència, que aconsegueix la XIX edició. Hui serà la inauguració oficial amb autoritats de la UPV i del Campus, i també polítiques, que donarà pas a una programació que s’estendrà fins al dia 25, i que inclou conferències de la mà d’experts d’alt nivell, que abordaran temes molt variats: canvi climàtic, vulcanisme, la resiliència, els temps d’incertesa en els quals vivim; a més d’altres activitats, com a monòlegs, visites guiades a un jaciment arqueològic, etc.

La ciència, de la mà de la investigació, sol ser la resposta a moltes de les incògnites que la vida ha presentat, presenta i presentarà, des de l’inici dels temps.
La transferència d’aquesta a la societat és la premissa principal de la Setmana de la Ciència que duu a terme el Campus d’Alcoi de la UPV, i que donarà inici oficialment el dilluns 14 amb la inauguració i una conferència.
Després del retorn a la presencialitat total en l’edició de l’any passat, el format es manté en aquesta XIX edició, que es prolongarà fins al 25 de novembre, amb nombroses conferències i altres activitats que complementen la programació i que, repeteixen a causa de la gran resposta que hi ha hagut en altres edicions.
Són diverses i variades les temàtiques que es tractaran durant les dues setmanes –tal com s’aprecia en el programa d’actes adjunt– que dura aquest esdeveniment: des del paper dels volcans en la història de la vida, passant per la fotònica integrada a temes científics que arriben de la mà de l’humor. Així mateix, també s’abordaran temes des de la filosofia o la psicologia.
A través d’aquestes conferències, la ciència arriba en un format dinàmic i accessible per a la societat en general, ajudant al fet que aquesta arribe a la ciutadania que puga estar interessada en qualsevol dels nombrosos àmbits que s’abordaran durant les pròximes dues setmanes.
Una vegada més, el planter de ponents és d’un gran nivell, el qual propícia que la reputació de la Setmana de la Ciència del Campus d’Alcoi de la UPV es mantinga i cresca cada any.

INAUGURACIÓ
Tal com s’ha indicat anteriorment, la inauguració de la XIX Setmana de la Ciència 2022 serà hui dilluns, a partir de les 19 hores, en la sala d’actes ‘Roberto García Payá’ de l’edifici Carbonell –on tindran lloc totes les conferències programades–. Per a aquest acte està prevista l’assistència del Rector de la Universitat Politècnica de València, José Esteban *Capilla; també del director del Campus d’Alcoi de la UPV, Pau Bernabeu; i finalment, de l’alcalde de la nostra ciutat, Toni Francés.
Seguidament, l’expert en vulcanisme, Pedro Alfaro, catedràtic en *Geodinámica Interna del Departament de Ciències de la Terra i del Medi Ambient, oferirà la primera ponència de la Setmana de la Ciència: ‘Els volcans en la història de la vida’. En ella, s’analitzarà el paper del vulcanisme en les primeres formes de vida, la diversificació d’aquesta i en l’evolució de l’ésser humà.
La filosofia s’obrirà pas el dimarts –de 19 a 20’30 hores– de la mà de Victoria Camps, Consellera Permanent d’Estat des de 2008, qui parlarà sobre els temps d’incertesa en els quals estem vivint, i en els quals, la pandèmia de la COVID-19 ha influït notablement.
José *Campany, Premi Rei Jaume I de Noves Tecnologies en 2012, parlarà el dimecres sobre la Fotònica Integrada com una tecnologia clau arran de l’aparició de les noves tecnologies.
El dijous serà el torn de la filosofia, amb Marisa Salanova com a ponent, qui explicarà les bases científiques sobre el concepte ‘resiliència’.
El divendres, amb la parella científica Javier *Sampedro i Pere *Estupinyà, es revisaran els temes més transcendents de l’actualitat a ritme de jazz.
Dissabte que ve arribarà la primera activitat de la programació fora de les conferències, amb una visita guiada al jaciment arqueològic del *Cabezo Redó a Villena.
La programació continuarà el dilluns 21 de novembre amb els monòlegs científics, també en la sala d’actes ‘Roberto García Payá’.
La informació i inscripcions estan en www.semanaciencia.alcoy.upv.es.

PROGRAMA D’ACTES

DILLUNS 14
– De 19 a 19’30 hores. Inauguració. En la sala d’actes ‘Roberto García Payá’ de l’edifici Carbonell
– Seguidament, conferència ‘Els volcans en la història de la vida’, a càrrec de Pedro Alfaro

DIMARTS 15
– De 19 a 20’30 hores. Conferencia ‘Llibertat i seguretat en temps de certitud’, a càrrec de la filòsofa Victoria Camp.

DIMECRES 16
– De 19’30 a 21 hores. Conferència ‘Fotònica Integrada: una tecnologia sostenible per a la nova economia digital’, a càrrec de José Campany

DIJOUS 17
– De 19’30 a 21 hores. Conferencia ‘Resiliència: com m’alce després de caure?, a càrrec de Marisa Salanova

DIVENDRES 18
– De 19’30 a 21 hores. Conferencia ‘Actualitat científica a ritme de jazz’, a càrrec de Javier Sampedro i Pere Estupinyà

DISSABTE 19
– De 10 a 13 hores (Horari d’eixida a les 8’45 hores en la parada d’autobús del parc de Cervantes). Visita guiada al jaciment arqueològic del Cabezo Redondo a Villena, a càrrec de Mau00ro S. Hernández

Send this to a friend