Setmana de la Ciència: Gran resposta a les activitats d’enguany

La XX Semana de la Ciencia del Campus de Alcoy de la UPV con una programación que incluye 13 actividades, que culminarán el sábado 25 de noviembre.

Setmana de la Ciència: Gran resposta a les activitats d'enguany
Inauguració de la passada edició de la Setmana de la Ciència.

Hui arranca la XX Setmana de la Ciència del Campus d’Alcoi de la UPV amb una programació que inclou 13 activitats, que culminaran el dissabte 25 de novembre. La gran majoria són ponències a càrrec de conferenciants d’alt nivell que abordaran temes com el cervell, la química o la Intel·ligència Artificial, però també hi ha prevista un sondatge arqueològic, una visita a una cova i una ruta per les ximeneres industrials d’Alcoi.

De nou, aquesta edició comptarà amb la presència de ponents de nivell que oferiran conferències molt variades i que tractaran, entre altres temes, sobre el cervell, la meditació, la química, neurologia o Intel·ligència Artificial. Així mateix s’ha tornat a comptar amb altres activitats que busquen abordar la ciència des de punts de vista innovadors.

El director de la Setmana de la Ciència, Vicente Díez, indica que la resposta que està havent-hi per part dels assistents o participants en les activitats “és molt bona. Ja hi ha fins i tot algunes activitats que han completat aforament, i la gent s’està apuntant en llista d’espera”.

Es tracta d’un aforament de 180 persones, ja que totes les conferències estan previstes en la sala d’actes de l’IVAM-CADA Alcoi –excepte una que serà en la seu universitària de L’Olleria i la Vall d’Albaida–.

Díez apunta concretament a dues conferències que han tingut molt bon acolliment: ‘Civilització feminista’ a càrrec de la catedràtica en Filosofia i escriptora Amelia Valcárcel –el dimecres 15–, una de les dones més representatives de l’ideari feminista i també Consellera d’Estat. El director de la Setmana de la Ciència considera que “és un tema que cal abordar de manera seriosa, com és la desigualtat entre l’home i la dona, és un assumpte d’ètica i de justícia”.

Així mateix, defensa que siga una qüestió abordada des de la universitat: “és un tema que ens afecta a tots. Estem parlant d’ètica, de diferències entre homes i dones, que existeixen, i que no ho dic jo, és una cosa evident i sobre el que cal reflexionar, però des del punt de vista de l’ètica, no en la manipulació que estem acostumats a viure des d’un col·lectiu o un altre, que polaritzen alguna cosa que no hauria d’estar-ho. Hi ha diferències i cal afrontar-ho perquè no existisquen”.

Referent a això, comenta que “una de les funcions de la universitat és transmetre coneixement, i alhora, fomentem el pensament crític, i això passa per transmetre la veritat de les coses conforme són”.

L‘altra ponència que també ha tingut gran resposta ha sigut ‘Cervell i meditació’ –el dijous 16–, impartida per “un altre referent a Espanya”, com és la Física Teòrica i doctora en Neurociència, Nazareth Castellanos: “és una persona que parla de la relació que hi ha entre el cos i el cervell. La influència és molt més forta del que es pensava”. Díez assenyala que “aborda coses que estan per resoldre com el tema de la consciència, què és la consciència”.

Una altra de les conferències que es preveu que cobrisca la totalitat de l’aforament és la que tracta sobre Intel·ligència Artificial, del dimarts 21 de novembre, a càrrec del catedràtic de Ciència de la Computació i Intel·ligència Artificial, Humberto *Bustince, ja que aquesta setmana ja havien 150 places cobertes.

CONFERÈNCIA INAUGURAL
La vintena edició de la Setmana de la Ciència començarà amb la conferència inaugural ‘La química verda: un aliat per a la sostenibilitat i seguretat del planeta’, a càrrec de l’investigador Avelino Corma, que ha sigut guardonat enguany amb el premi al premi a l’Inventor Europeu 2023 a Tota la Trajectòria Professional. Entre altres reconeixements, va ser Premi Príncep d’Astúries d’Investigació Científica i Tècnica en 2014, i a més, compta amb més de 300 patents.

Aquesta ponència està prevista per a les 19’30 hores, en l’IVAM-CADA Alcoi –pot consultar la programació completa en la pàgina 3–, la mateixa hora i lloc que la majoria de conferències.

Sobre Corma, Vicente Díez apunta que “és una de les persones més influents de l’àrea de la química”.

El dimarts serà el torn del científic titular del CSIC, Antonio Chica, que parlarà sobre l’hidrogen verd.

“Busquem nous canals de comunicacions de la ciència”, apunta Díez, i un exemple d’això és l’activitat del pròxim divendres, una combinació de cabaret i cobla, que “uneix l’art i la ciència”, a càrrec de Natalia Ruiz i Manuel González.

“Un tema que tenim molt present és l’arqueologia”, argumenta el director d’aquest esdeveniment. Així, per al dissabte que ve hi ha organitzada una visita guiada a la Cova Parpalló, a Gandia. “Anem de bracet de l’alcoià Joan Emili Aura”, indica Díez, qui afig que “en cada edició tractem de portar a algun científic alcoià, per a realçar la labor que estan fent”.

De cara a la següent setmana s’abordaran diferents temes, com ara “com va sorgir i va evolucionar la racionalitat de l’espècie humana”, el dilluns 20 amb Luis Miguel Martínez i Felipe Criado-Boado, així com la malaltia de l’Alzheimer a càrrec del neuròleg alcoià, José Manuel Moltó, o també estarà a Alcoi, Santiago Arribas, del Centre d’Astrobiologia del CSIC-INTA, que parlarà sobre el Telescopi James Webb. “Ha sigut aquest centre el que ha descobert una galàxia com la Via Làctia, la més llunyana”, apunta Díez; i el doctor en Física per la Universitat Complutense de Madrid, Juan Ignacio Cirac, que tractarà les Tecnologies Quàntiques el divendres 24 de novembre.

Send this to a friend