Segona pròrroga per a l’aigua davant la revisió del model de gestió
Va ser aprovada ahir en la sessió plenària de l'Ajuntament
La setmana passada el govern municipal anunciava que havia entregat als grups de l’oposició, els informes tècnics pertinents de cara a iniciar el debat sobre el nou servei d’aigua. Cal tindre en compte el venciment de l’actual contracte, que ja s’ha prorrogat en una ocasió, i ahir es va aprovar una segona prorroga d’un any. La intenció del govern, tal com s’ha vingut informant, és que durant l’any vinent es puga resoldre la nova forma de gestió d’aquest servei.
Van votar a favor de prorrogar de nou el contracte el govern socialista, al costat de Vox, el regidor no adscrit i Podem, aquest últim després d’acceptar-se una esmena per a la creació d’un fòrum de participació on abordar la revisió de l’actual concessió i la possible reversió cap a una gestió directa del servei per part de l’Ajuntament. La mateixa proposta va ser presentada posteriorment en forma de prec de la mà de Guanyar. Es van oposar al tràmit, en canvi, el propi Guanyar i els grups Ciudadanos, PP i Compromís, que van votar en contra de la pròrroga del contracte.
A l’hora de defensar aquesta posició, Guanyar va criticar un servei que considera “molt deficient” i Compromís va parlar d’un contracte “obsolet de fa 20 anys”. El PP va argumentar que “no podem donar el nostre suport per responsabilitat”, apuntant a defectes en les canonades, alhora que qüestiona l’eficiència de la xarxa de proveïment, mentre en el cas de Cs van justificar que “cap informe tècnic avala aquesta pròrroga” i que “no beneficia al ciutadà”. A més, tant PP com Cs es van mostrar partidaris d’optar de nou per la fórmula de gestió indirecta.
Mentrestant, per part del govern municipal es va incidir en què es tractava de resoldre “una situació administrativa”, un tema “legal” exclusivament, aclarint que l’actual contracte “no està caducat”, sinó que va ser redactat en el seu moment “amb unes pròrrogues”, i a partir d’ací “hui obrim un altre període” de reflexió sobre la fórmula de gestió que es pot aplicar a partir del venciment de l’actual contracte. El regidor d’Obres i Serveis, Jordi Martínez, va remarcar que “el que aprovem hui és la pròrroga d’un bon servei d’aigua, no d’un bon contracte”.
NOU FÒRUM DE PARTICIPACIÓ
I al costat d’aquest tràmit, l’Ajuntament va donar llum verda també a la creació de “un espai de participació ciutadana, on s’aporte la informació necessària per a poder reflexionar i debatre conjuntament sobre el model de gestió del servei” i d’aquesta manera “contribuir així a l’elecció del model més beneficiós per a la ciutat”, van assenyalar des de Guanyar.
Recordar que en la documentació entregada la setmana passada a l’oposició figura, d’una banda, l’estudi tècnic i econòmic del servei, en el qual s’analitza de manera exhaustiva l’actual contracte, les necessitats i la descripció de la xarxa d’aigua de la ciutat, i d’altra banda, se’ls ha facilitat un informe jurídic d’un gabinet extern de l’Ajuntament, en el qual es reflexiona sobre les diferents qüestions a valorar de cara a decidir la nova gestió.
Tant en l’informe jurídic com en l’estudi tècnic i econòmic s’aborden diferents aspectes, com la continuïtat del personal de l’actual contracta en cas de municipalització, les diferents inversions a realitzar i el seu finançament, i sobre si la gestió directa comportaria una major eficiència que la indirecta, alguna cosa que és obligatori per a poder revertir la gestió d’un servei que estiga delegat.