Segon ascens de Rubén Porras

Passa a ser el segon assistent de Mateu Lahoz, àrbitre de la final de la Champions i més ben col·legiat nacional

Segon ascens de Rubén Porras
La carrera professional de Rubén Porras pot veure’s rellançada amb el canvi d’equip arbitral. | D. V.

Fa un any, l’esport local celebrava com Rubén Porras, assistent arbitral, es convertia en el primer jutge de línia alcoià a aconseguir la Primera Divisió. Un ascens que venia a coronar com a millor assistent de Segona la temporada 2019/20 i després d’una trajectòria de huit campanyes i 171 partits oficials en la categoria de plata del futbol espanyol.

Des de llavors la seua carrera no ha deixat de créixer l’any més difícil per la pandèmia, fins al punt que la seua trajectòria com a àrbitre professional podria rellançar-se d’una manera rellevant per a algú que a penes acumula dènou partits –díhuit de Lliga i un de Copa– en Primera Divisió, després que el valencià Toño Mateu Lahoz, designat millor àrbitre de LaLiga l’últim curs i triat per la UEFA per a dirigir la final de la Champions League, on va tindre una enlluernadora actuació, li ha triat com el seu segon assistent, tenint en compte que el primer, Pau Cebrián, va ser triat el millor de la passada lliga.

Segon ascens de Rubén Porras
L’últim partit en camp de l’alcoià va ser un Athletic-Real Madrid, de la passada temporada.

L’alcoià ho va saber dies abans que Mateu Lahoz iniciara la seua participació en la passada Eurocopa, en la qual va dirigir el Bèlgica-Rússia, Anglaterra-Escòcia i Portugal-França, els tres partits de la fase de grups. “Va ser a través d’una videoconferència, Toño i Pau em van cridar i em van comunicar la intenció de comptar amb mi per a la pròxima temporada. Em vaig emportar una alegria immensa. Ha sigut com un segon ascens per a mi”, revela Rubén Porras.

I és que l’alcoià sent vertadera devoció per tots dos. Són la seua feblesa com a professional de l’arbitratge. Rubén Porras ha participat en diversos cursos amb Toño Mateu Lahoz com a professor i Pau Cebrián va orientar els seus entrenaments per a les proves físiques. “Sent per tots dos una gran admiració, saber que ara compartiré viatges, menjars i equip serà una experiència que no oblidaré i sempre recordaré. És com si un xiquet somia de xicotet amb ser Messi i un dia es veu compartint vestuari amb el crack argentí”, llisca.

Aqueix somni fet realitat ha sigut possible després dels diferents moviments produïts en l’estament arbitral. Rubén Porras era el segon assistent de César Soto Grado, que fa unes setmanes era confirmat per la RFEF com a nou col·legiat internacional, el primer que té La Rioja, ocupant així la vacant que deixa Estrada Fernández. Es va donar la circumstància que l’alcoià va ser assistent en dos moments de la temporada molt importants per a ell, ja que el seu debut en Primera no va ser amb Soto Grado sinó amb Toño Mateu Lahoz en Los Carmenes, en un Granada-Athletic, i també va repetir amb l’arbitre valencià en el seu últim partit, un Athletic-Real Madrid.

“Ha sigut una temporada increïble, he gaudit com un xiquet”, assegura l’alcoià a l’hora de tirar la vista arrere i repassar el succeït en la seua estrena en LaLiga Santander. “L’única llàstima va ser l’absència de públic. Sense gent en les graderies, el futbol perd molta part de la seua essència, li falta espurna i resta emoció. Per part meua, he tractat d’aprendre i gaudir de cada moment, de cada viatge, de cada partit. He intentat absorbir el màxim d’informació i aprendre”, destaca.

FALTA EL BERNABÉU I EL CAMP NOU
Rubén Porras ha pogut gaudir en el seu debut de trepitjar la majoria dels grans escenaris del futbol espanyol. Només se li va resistir Anoeta, el Santiago Bernabéu (el Real Madrid ha disputat aquesta temporada per obres els seus partits en l’Alfredo Di Stéfano) i el Camp Nou, encara que ha sigut assistent en dos partits del Barça, a Cadis i a Getafe, tots dos saldats amb derrota per als de Ronald Koeman. A més va participar com AVAR (ajudant de l’àrbitre assistent de vídeo) en diverses trobades, alguns decisius com el Valladolid-At. Madrid, que va acabar decidint el títol de lliga en favor dels del Cholo Simeone. Una funció que deixarà de realitzar la pròxima temporada, ja que han canviat les normes i en el VAR només estaran àrbitres i assistents internacionals, a més d’àrbitres específics en ‘videoarbitratge’. Formar equip amb el millor àrbitre i assistent de l’últim exercici es presenta com tota una oportunitat per a rellança la seua carrera, no sols a la recerca de consolidar la seua carrera com a assistent de Primera Divisió, sinó pensant a fer el següent pas i aconseguir la internacionalitat.

Per a això ha d’acabar entre els deu millors entre els quaranta assistents de LaLiga Santander. “Pel meu no quedarà. Per a això he de fer un pas al capdavant. Sóc un nouvingut i encara tinc molt a aprendre. He d’aportar moltes més coses”, es va sincerar Rubén Porras, qui no descura la seua formació i ha començat classes intensives d’anglés.

Pot llegir l’article complet en l’edició de El Nostre Ciutat del dissabte 31 de juliol de 2021.

Advertisements

Send this to a friend