Se celebra el V Congrés Ibèric d’Ecologia del Paisatge
Tindrà lloc, demà i passat, en l'Estació Científica Font Roja Natura de la Universitat d'Alacant
L’Estació Científica Font Roja Natura de la Universitat d’Alacant acull el V Congrés Ibèric d’Ecologia del Paisatge els dies 18 i 19 de novembre de 2021. La trobada està organitzada per l’Associació Espanyola d’Ecologia del Paisatge (AEEP), node espanyol de la International Association of Landscape Ecology (IALE- Spain), juntament amb la participació de l’Associació Portuguesa d’Ecologia del Paisatge APEP – Associação Portuguesa de Ecologia da Paisagem (IALE-Portugal).
El congrés, que tindrà lloc en format en línia, es presenta sota el lema ‘Changing landscapes and Society’, Paisatges canviants i societat, títol que recull una àmplia temàtica i que fa referència als reptes científics i socials, però també oportunitats, derivats del canvi global. En aquest sentit, s’abordaran i analitzaran les últimes investigacions i tecnologies per a millorar la planificació del territori tenint en compte aspectes com la sostenibilitat, la conservació d’ecosistemes o la compatibilitat d’usos múltiples en un mateix espai.
Durant els dos dies, més d’un centenar de participants tindran accés a ponències a càrrec d’experts internacionals com el professor de la Universitat Estatal d’Arizona i editor cap de la revista Landscape Ecology Jianguo (Jingle) Wu; el professor de la Universitat d’Edimburg Marc Metzger; des de la Universitat d’Évora Nuno Guiomar; i Luis Quinta-Nova de l’Institut Politècnic de Castelo Branco (Portugal).
SIMPOSI ‘PAISATGE I PLANIFICACIÓ TERRITORIAL’
A més, es presentaran més de 40 comunicacions de treballs científics de grups d’investigació espanyols i portuguesos, principalment, i s’ha organitzat el simposi ‘Paisatge i Planificació Territorial’ sobre aplicacions de l’Ecologia del Paisatge en la gestió del paisatge i planificació urbanística. En aquest simposi es generarà un debat entre científics, gestors, planificadors i tomadors de decisions. Aquest debat es dirigeix a establir els passos necessaris perquè la ciència de l’Ecologia del paisatge i el marc conceptual dels serveis ecosistèmics puguen oferir un ampli ventall de solucions al desafiament de la sostenibilitat en la planificació del territori, com són la infraestructura verda o els corredors ecològics.
Per motius d’agenda, el workshop ‘Copernicus for Landscape monitoring’, coordinat per José Manuel Álvarez de l’Institut d’Hidràulica Ambiental de la Universitat de Cantàbria, es va iniciar amb diverses sessions prèvies des del 15 de novembre, coincidint l’última sessió i conclusions amb la celebració de V Congrés Ibèric d’Ecologia del Paisatge.