Sanitat estableix el protocol per a realitzar les festes de Moros i Cristians
La normativa no permet fer cavalcades i els festejos a celebrar hauran de ser fora del Centre
Són diverses les localitats de la província que solen celebrar les festes de Moros i Cristians en l’últim tram de l’any. Aquests municipis, ja coneixen la normativa a seguir en el cas de traure al carrer aquests festejos.
Ahir, la Direcció General de Salut Pública i Addiccions va publicar el ‘Pla sanitari per a les celebracions populars: normes i recomanacions’, document que pot consultar punxant ací i en el qual s’estableixen totes les pautes en cadascun dels actes que puga haver-hi.
Destaca, a nivell general, que “l’ús de la mascareta serà obligatori en tot cas, fins i tot a l’aire lliure, tant per a les persones participants en l’esdeveniment com per al públic que puga assistir, excepte per a les persones menors de 6 anys”, així mateix, la normativa estableix que “es descentralitzaran els actes susceptibles de generar aglomeracions, no utilitzant-se el centre de les localitats com a punt neuràlgic de la festa”. En aquest sentit, sempre s’haurà de tindre en compte evitar aglomeracions.
A més de les festes de Moros i Cristians, aquest protocol sanitari avança que “se suspendrà tot tipus de cavalcades”.
Respecte als Moros i Cristians, es preval el desenvolupament dels actes, i també de menjars, esmorzars o sopars “a l’aire lliure, mitjançant la instal·lació de carpes sense laterals o en carrers delimitats prèvia concessió de permís municipal”. En aquesta línia, s’hauran d’establir “grups estables en les taules per a asseure’s sempre les mateixes persones”.
ENTRADES I DIANES
L’ús de la mascareta i el distanciament social marquen les entrades, dianes, actes d’arcabusseria, ofrena i altres desfilades. La normativa estableix que “l’organització serà en batalló. No es trencaran les files, que sempre compliran la norma de 1,5 m entre participants, sent cada fila de 4 o 5 components adults en el cas que l’ample del carrer permeta mantindre el 1,5 de distància entre festers i festeres i 5 components infantils com a màxim (podent-se reduir temporalment el nombre de components per fila si és necessari per exigir-lo l’amplària de la via per on es transcorre)”.
El públic haurà de reduir-se “al màxim” tractant de facilitar “una àmplia cobertura televisiva o limitar la participació a les i els festers que formen part de la desfilada i porten indumentària festera”.
Els músics, “se situaran almenys a 2 metres de les i els festers participants i també entre ells se separaran a dos metres”.
PROTOCOL EN LES AMBAIXADES
Les ambaixades hauran de fer-se “establint butaques o seients preasignats, mantenint un seient de distància en la mateixa fila en cas de seients fixos o complint amb la distància interpersonal de 1,5 metres si no hi ha seients fixos, excepte convivents”.
D’altra banda, el protocol publicat ahir també fa al·lusió als actes culturals, els pirotècnics i a l’elaboració i subministrament d’aliment per empreses externes, en les quals sempre s’haurà d’establir distància interpersonal i tractar d’evitar les aglomeracions.
MOROS I CRISTIANS A ALCOI
Cal recordar que la setmana passada, l’Associació de Sant Jordi (ASJ), en acord amb els primers trons, van donar llum verda a dur a terme els Moros i Cristians a l’abril de l’any que ve a Alcoi, independentment de les mesures anti Covid que hi haja en aqueix determinat moment, ja que, el president de l’ASJ, Juan José Olcina, confia que en aqueix moment hi haja menys mesures i restriccions, a causa de la progressiva millora de la situació sanitària i epidemiològica.