Restaurat el got ibèric trobat en Cabeço de Mariola

La peça s'assembla al 'Vas dels Guerresrs' de la Serreta

Restaurat el got ibèric trobat en Cabeço de Mariola
La peça ha sigut restaurada perquè es trobava fragmentada

En els últims mesos està efectuant-se l’anàlisi detallada de les troballes i evidències de les excavacions realitzades entre 2013 i 2019 en el poblat ibèric del Cabeçó de Mariola (Alfafara i Bocairent). Aquestes actuacions han sigut dutes a terme per part de l’Institut d’Arqueologia-INAPH de la Universitat d’Alacant i el Museu Arqueològic Camilo Visedo d’Alcoi.

Entre aquests objectes arqueològics destaquen algunes peces excepcionals com un gran pitxer pintat amb figures humanes que componen una peça d’alt valor artístic i documental. Les parets del got es diferencien en dues cares a partir de les anses i mostren cadascuna d’elles un seguici de dones que estan realitzant una ofrena al so de la música. Es tracta d’una peça semblant al “Vas dels Guerrers” de la Serreta que s’exposa en les vitrines del museu, però amb una escena molt diferent que mostra una activitat ritual. Aquestes obres artístiques dels ibers són molt esporàdiques, cal remuntar-se a1956 quan va ser descobert el ‘Vas’ de la Serreta.

A la CASA D’UN POBLAT
El pitxer va ser trobat a l’interior d’una casa del poblat que havia sigut destruïda per un potent incendi que va fer que totes les peces aparegueren molt fragmentades i deteriorades pels efectes del foc. Això ha fet que aquest excepcional pitxer decorat haja perdut una part de la decoració i estiga fragmentada en centenars de trossos.

Ara s’ha conclòs la restauració arqueològica de la peça per part de la tècnica Eva Mendiola amb una subvenció de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport. També s’ha desenvolupat el registre fotogramètric per a elaborar una rèplica digital que permetrà reconstruir virtualment l’escena, investigació a càrrec de Patrimoni Digital de la UA. Tot això, mentre finalitza l’anàlisi del got amb la lectura dels detalls, els paral·lels i el significat ritual.

La investigació comporta l’estudi detallat d’un barri del poblat amb quasi uns vint departaments i l’avaluació de milers de peces ceràmiques que componien els atuells domèstics que empraven els habitants quan el poblat va ser atacat i destruït a inicis del segle I a.n.e.

Segons el regidor de Cultura, Raül Llopis, “en concloure l’estudi, la peça formarà part d’una monografia que en l’actualitat es prepara per part de Josep Maria Segura i Ignasi Grau. Preveiem que les peces destacades, com l’ara presentada, siguen exposades en el Museu Arqueològic. Aquesta investigació oferirà una imatge detallada de les formes de vida dels últims ibers que van habitar aquestes comarques just abans del domini romà. Vull donar l’enhorabona a tot l’equip que ha treballat en aquesta investigació per la gran labor que han realitzat”.

Advertisements

Send this to a friend