Recta final per a traure a licitació el nou contracte de l’aigua

El Ple va donar el vistiplau a l'estudi de viabilitat, passant ara a exposició pública

Recta final per a traure a licitació el nou contracte de l'aigua
El Ple del divendres va finalitzar amb l’aprovació de l’estudi de viabilitat del futur contracte de l’aigua. | XAVI TEROL

A principis del passat mes de juny es va acordar la tercera i última pròrroga del servei municipal de l’aigua a Alcoi, ja que la idea és licitar un nou contracte pròximament després que al gener s’optara per la gestió indirecta a l’espera que la futura empresa pública estiga consolidada.

Després d’aquests passos, en el Ple ordinari del passat divendres de l’Ajuntament d’Alcoi es va aprovar la ‘Estructura de costos, estudi de viabilitat economicofinancera i avantprojecte de construcció i explotació de les obres de proveïment i sanejament d’agudes del municipi d’Alcoi”.

Aquesta aprovació va comptar amb els vots favorables del PSOE, PP, Ciudadanos, Vox i l’edil no adscrit, mentre que Guanyar, Podem i Compromís van votar en contra, principalment perquè no es remunicipalitza el servei, entre altres raons, com per exemple, que algunes inversions contemplades en aquest document –en el qual els preus han sigut actualitzats per a adaptar-los, segons indica el regidor d’Obres i Serveis, Jordi Martínez– ja formaven part de l’actual contracte.

“El contracte nou es vendrà com un nou canvi, però aquesta tot com fa 20 anys”, va afirmar el portaveu de Guanyar, Pablo González.

Per part seua, Aarón Ferrándiz (Podem), considera que la proposta plantejada “ve a perpetuar un model que és obsolet” i es va reafirmar en el seu vot negatiu argumentant que “no donarem suport a un model que no és el millor per als interessos de la ciutadania”.

Màrius Ivorra, des de Compromís, va reconéixer que “hi ha bona voluntat en el document”, però que “tenim els nostres dubtes sobre aquest tema”, incidint en què en ell es fa referència al 80% d’aprofitament de l’aigua, “alguna cosa que ja estava en el document actual i al qual no s’ha arribat”.

PRINCIPALS INVERSIONS
El també vicealcalde, Martínez, destaca que les principals inversions contemplades en aquest estudi de viabilitat tenen a veure amb el depòsit de Sant Antoni “que ens permetrà estratègicament donar proveïment als polígons, però també tindre un depòsit per a subministrar al barri de Santa Rosa en cas de necessitat”; també inclou la posada en marxa del depòsit del Barranc del Cinc, que actualment està parat, per a això, serà necessari “fer totes les conduccions per a proveir” a la població; i tot això combinat amb el depòsit de Serelles, que al seu torn, “ens permetria tindre un depòsit i poder distribuir bé a Santa Rosa o Zona Nord”.

L’última de les inversions més importants és el canvi de comptadors, amb el que s’aconseguiria “millorar el rendiment”, ja que si hi ha fugides es detectarien.

Sobre aquest aspecte, el regidor i portaveu del PP, Quique Ruiz, va remarcar que aquest sistema de “telelectura permet controlar al màxim quin és el consum de cadascuna de les cases dels nostres veïns”, així com se li podria donar un ús social i de control, per exemple, “a casa d’una persona major, en la qual el consum baixe, es detecte i es puga contactar amb la família per si ha passat alguna cosa. Estem parlant d’una aplicació efectiva dins d’un model de ciutat intel·ligent que permetrà reduir el nombre de fugides i per tant, la pèrdua d’aigua que actualment estem tirant al riu”.

Segons Martínez, les citades inversions relacionades amb els depòsits i els comptadors, ascendeixen a uns 4 milions d’euros, un cost que l’empresa adjudicatària s’aniria cobrant “a poc a poc a través dels cànons que paguem”.

Per part seua, Rosa García (Ciudadanos) va posar l’accent que aquest estudi aprecia que la “plantilla actual continue i es contracten quatre persones més” a més de que, “es mantenen les tarifes”, una cosa a la qual també va fer al·lusió Ruiz, referint-se al fet que el servei millorarà, sense incrementar el preu per als veïns i veïnes d’Alcoi.

CANVI DE CANONADES
Martínez també assenyala que en el document aprovat consta una inversió anual de 160.000 euros per a anar canviant les canonades de fibrociment principalment, encara que aqueixa quantia econòmica també es destinarà a altres actuacions.

Quant al període de duració, el contracte seria de 10 anys amb 5 més de pròrroga. Ruiz determina que es tracta de “la duració mínima per a amortitzar una sèrie d’inversions per valor de 7 milions. La qüestió de 15 anys no és fútil, és per a amortitzar les inversions i fer-ho de forma planificada i programada”.

David Abad, portaveu de Vox, es va mostrar a favor de l’estudi amb l’objectiu de “afavorir a la ciutadania”, mentre que l’edil no adscrit, Marcos Martínez, va considerar que “el tren del model de gestió ja ha passat, perquè aquest ja s’ha decidit. Les millores que es vagen a fer o la redacció del plec de condicions estan a part del model”.

FUTURES APORTACIONS
Després de la seua aprovació, aquest estudi passa a exposició pública. Martínez avança que de cara a l’elaboració del plec de condicions es comptarà “amb les aportacions de la ciutadania i dels partits polítics” de la corporació, prevista per al mes de setembre o octubre.

D’altra banda, el vicealcalde remarca que aquest document “unifica el servei de distribució d’aigua i el clavegueram, que ara són dos diferents”.

Advertisements

Send this to a friend