Rebuig a la prohibició de l’ús del vestit masculí a festeres
L’Associació de Sant Jordi (ASJ) va fer públic la setmana passada l’esborrany de la modificació de l’Estatut d’aquesta institució. Dins de les noves propostes, es troba com a prohibició de caràcter general “que el fester utilitze el vestit oficial del seu filà que no corresponga al seu gènere”. Aquesta possible modificació, ja que es poden presentar esmenes fins al 10 de setembre, ha generat controvèrsia entre la població i també en Fonèvol, entitat que defensa la igualtat en els Moros i Cristians.
Fonèvol, a través d’un article d’opinió, afirma que la proposta esmentada “és una modificació innecessària, amb la qual només s’intenta castigar una vegada més a les pioneres”, fent referència a les primeres dones que es van endinsar en el món de la festa. Aquesta entitat afig que “és un canvi en l’estatut que només vol posar-les de cara al fang, una venjança en tota regla per a demostrar qui és més forta, qui té el poder”.
Presentació d’esmenes
Per part seua, el president de l’ASJ, Juan José Olcina, explica que “si cada filà decideix i determina que hi haja un disseny masculí i un femení, crec que la norma ha de ser que cadascun vista el seu disseny”. A més, Olcina, afirma que “aquesta norma està de sempre” i que aquesta obligatorietat existeix “des que hi ha dos dissenys”.
El president del Casal es mostra sorprés davant les paraules de Fonèvol, ja que assegura que “no es pretén castigar a ningú” i recorda que “en l’última reforma de l’Estatut es va plantejar el disseny únic i no es va aprovar”. I és que Fonèvol, a través d’aquest article es mostra a favor d’un únic disseny per a tots dos gèneres. Olcina suggereix, que en aqueix cas, i com es poden presentar esmenes, que plantegen aqueixa modificació.
FOTO: Festeres de la filà Vascos en l’Entrada de 2016.