Rafael Montero: “L’estalvi que es preveu en la neteja d’edificis públics supera el 21%”
Després d'assumir l'ajuda domiciliària, el pròxim servei serà la neteja d'edificis i després s'estudiarà gestionar l'Eduardo Latorre. El seu gerent explica els objectius de l'EMSA
Llicenciat en Dret, amb un màster en Direcció d’Empreses i un altre en Urbanisme, Project Manager certificat i especialista en direcció pública, Rafael Montero porta més de 20 anys gestionant empreses públiques. Va ser director de l’empresa municipal de Sant Joan d’Alacant set anys i posteriorment va estar al capdavant l’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl, dependent de la Generalitat.
També ha exercit com a professor de Dret Administratiu a la Universitat d’Alacant. Quant a la seua arribada a l’Empresa Municipal de Serveis d’Alcoi (EMSALCOI), va accedir realitzant el procés de selecció i va resultar elegit entre 31 candidats.
– En què consisteix ara mateix el seu treball en l’EMSALCOI?
– Hi ha molt per fer, posar en marxa l’empresa és un procés amb molts passos i més una empresa com aquesta, que evolucionarà assumint serveis i adaptant-se a les necessitats del municipi. En aquests moments el meu temps es reparteix entre eixe impuls inicial, la planificació a mitjà termini, la posada en marxa de serveis, la contractació pública, i, per descomptat, el dia a dia.
– Quines funcions té una empresa pública?, quina estructura té?, com es gestiona?
– Una empresa pública no és més que una empresa el soci de la qual és una administració pública. Per això, la base del seu funcionament és el d’una empresa privada. El seu règim laboral, més enllà de la publicitat dels processos de selecció, és el de qualsevol empresa. El mateix per al seu règim comptable. Es té, no obstant això, un control molt intens sobre com adquireix serveis i subministraments. Aquestes empreses es creen per a gestionar serveis d’una forma més àgil i especialitzada que l’administració pública, sense que aquesta perda el control de l’activitat. Quant a la seua estructura, cada empresa tindrà una estructura diferent en funció de les seues necessitats. Conforme EMSALCOI assumisca serveis, anirà subrogant al personal dels contractistes als quals substituïsca. En eixos equips s’inclou tant a operaris com a coordinadors, per la qual cosa començarem els serveis sense incidències per als usuaris. A més, al llarg d’enguany, EMSALCOI començarà a dotar-se d’un equip de gestió, conforme vaja creixent.
– El govern municipal porta molt temps treballant en la tramitació de l’EMSALCOI, per què és tan costós el procés administratiu?
– Els processos administratius són lents pel seu disseny legal. La creació d’una societat pública és complexa en particular: es tracta d’un pla de negoci que es dissenya, es dota econòmicament i es posa en marxa des de dins de l’administració pública; durant el procés es passa per molts filtres i tràmits, jurídics, econòmics i polítics. Una vegada posada en marxa, el procés per a començar a prestar els serveis és més àgil.
– Quins projectes ha començat a posar en marxa l’empresa pública?, per què s’ha decidit començar per l’ajuda domiciliària?
– S’ha començat per l’ajuda a domicili perquè és una activitat que no requereix de grans inversions i que podia posar-se en marxa amb agilitat. Dos mesos i una setmana després d’aprovar-se pel Ple municipal, hem pogut començar a prestar el servei, l’1 de gener. A més, aquesta setmana hem obert un procés per a constituir una borsa de treball temporal que estarà obert en per a presentació de sol·licituds fins al 12 de febrer. Que comencem per un servei social essencial és un exemple de la rellevància del que es pot fer. Un dels objectius a curt termini és començar a atendre ciutadania en situació de dependència, alleujant la llista d’espera existent.
– Quins serveis són els pròxims?
– La neteja d’edificis públics. L’Ajuntament ja ha rebut la proposta, que confie s’aprovarà en els pròxims mesos. Després s’estudiarà assumir la gestió del complex esportiu.
– Quins beneficis reporta assumir serveis públics a través de l’empresa municipal? En què ho podrem notar els ciutadans?
– Hi ha un estalvi econòmic molt rellevant i un major control dels serveis, la qual cosa es tradueix una millora de la qualitat. En primer lloc, quan parlem de serveis, un contractista privat suma IVA al preu, la qual cosa no succeeix en una empresa municipal. Per posar un exemple, l’estalvi que s’espera en la neteja d’edificis municipals supera el 21%. A més, EMSALCOI no cobrarà benefici empresarial en la gestió d’aquest servei. En segon lloc, el control que té l’Ajuntament sobre els treballs és molt superior en una empresa municipal que enfront d’un contractista privat.
– Com es relaciona l’empresa amb altres entitats públiques i privades?
– Quant a entitats públiques, la relació rellevant és amb l’Ajuntament d’Alcoi, que és el propietari de l’empresa i qui la controla. La seua Junta General és el Ple municipal. En el Consell d’Administració estan representats tots els grups polítics. Quant a entitats privades que vulguen ser proveïdors, el marc és molt similar al de les administracions públiques, perquè l’empresa està subjecta a la normativa de contractació pública per a la seua elecció.
– Com es mesura l’èxit i quins indicadors utilitzen?
– Cal utilitzar indicadors com els estalvis produïts, la millora dels serveis, l’augment de servei gràcies a l’estalvi, i el major control. L’Ajuntament no sols aprova sinó que fiscalitza els comptes de l’empresa, de manera que coneix la intensitat real dels serveis, a què es destina els diners i quant costa realment cada servei, la qual cosa no succeeix en el cas de contractistes privats. També hi ha indicadors d’oportunitat, com posar en marxa projectes demorats o estratègics per a la ciutat. L’objectiu de l’empresa no és generar beneficis econòmics, sinó prestar serveis de manera eficient, estalviant costos a l’Ajuntament i a la societat alcoiana.
– Quina és la seua visió a llarg termini per a l’empresa pública municipal?
– La prestació per l’EMSALCOI de serveis municipals suposarà grans estalvis a l’Ajuntament d’Alcoi. En el nostre entorn hi ha exemples rellevants del volum de serveis i projectes que una empresa municipal pot desenvolupar, adaptant-se a les necessitats de la ciutat.