“Que passe prompte” és la frase més repetida dels comerços que obrin durant l’alarma sanitària

Que passe prompte. Era la frase més repetida el dilluns quan, a les nou del matí, els pocs establiments de la ciutat que podien fer-ho obrien les seues portes al públic tractant de recuperar la normalitat perduda el passat cap de setmana, amb la declaració de l’estat d’alarma pel coronavirus. Comerços d’alimentació, estancs, quioscos i farmàcies –poc més– alçaven les seues persianes per a deixar passar als primers clients del dia, en aquesta ocasió, abillats la majoria amb guants i màscares.

A aqueixes hores la ciutat vivia una calma tibant i es respirava en l’ambient la situació anòmala i excepcional en la qual viu sumit el país des de divendres passat. No es pot dir que no hi havia ningú pel carrer, com potser era el que s’esperava. Es palpava que després d’un llarg cap de setmana de tancament eren molts els que havien d’eixir de casa per a comprar, anar al banc o passejar al gos. En realitat, aquestes raons, al costat de motius laborals i de cura de persones majors i xiquets, són les úniques de pes en aquests moments per a absentar-se del domicili.

Ho sabem tots o quasi tots. I sinó ací estan els agents de Policia per a recordar-nos que els alcoians, com la resta de ciutadans espanyols, hem de romandre confinats en els nostres habitatges fins a una altra ordre. També intervenen per a marcar les distàncies de seguretat entre vianants i evitar aglomeracions en els establiments. “No s’amunteguen, separen-se senyors. Vostés són periodistes, no?”, ens increpa al meu company i a mi.

Un ordre que tracten de guardar també a l’interior dels comerços. En la fruiteria només permeten que cinc persones compren alhora, la resta esperen en l’exterior guardant cua. Mentrestant, en el banc, s’autoritza l’entrada de dos clients alhora solament i mantenint una distància de més de metre i mig.

la dada | Després d’esgotar les màscares, els guants, el gel hidroalcohólic i fins als termòmetres, les farmàcies de la ciutat dupliquen ara les vendes de paracetamol

Mateixa distància i mateix nombre de compradors que aproven en el quiosc o la farmàcia, on ens comenten que després d’haver esgotat les existències de les populars màscares i els gels hidroalcohólics, ara s’ha disparat la demanda de guants i de termòmetres per a mesurar la febre, un dels símptomes dels contagiats per coronavirus. Es combat amb paracetamol, que també ha duplicat les seues vendes en les botiges de la ciutat, tal com ens informen.

A l’Ajuntament ja no deixen ni passar de la porta, ja que s’han cancel·lat tots els tràmits administratius i han suspés terminis en el pagament de tributs, segons confirmen fonts municipals. Just al costat, el centre de salut La Plaça ha habilitat en la seua entrada un punt de presa de temperatura per als pacients que acudisquen amb símptomes evidents, mentre tot el personal sanitari i de serveis treballa abillat amb guants i la cridanera màscara verda.

En Correus també han adoptat les mesures oportunes, a més d’adaptar horaris d’atenció al públic –de 9’30 a 12’30 hores– i suspenent les notificacions, tant en el repartiment a domicili com en relació a la recollida en oficines.

Els parcs de la ciutat ja no reben visitants, clausurats com estan on és possible tancar el recinte, o per contra les àrees de joc infantils romanen precintades. Acudeixen solament les mascotes acompanyades d’un solo propietari, i les converses entre amos, molt habituals en una situació quotidiana i normal, ara es desenvolupen a dos metres de distància.

En el centre històric, la complicada fisonomia i distribució interior d’alguns establiments obliga a establir normes d’accés especials per part dels propietaris, com en l’estanc del carrer Sant Francesc, en el reixat del qual penja un cartell que resa “Estic dins, flama i t’atendré”.

Acabem el nostre recorregut del primer dilluns laborable després d’esclatar la crisi sanitària del coronavirus, visitant una botiga d’aliments congelats. Com el paracetamol en les farmàcies, la venda de productes congelats “s’ha duplicat com a mínim”, ens compta la dependenta, que assegura netejar a fons totes les cambres frigorífiques cada vegada que atén un client. A prop hi ha oberta una fleca, que per l’alerta sanitària ha hagut de clausurar el seu servei de bar-cafeteria. ‘Només venda de pa i brioixeria’ anuncia en una pissarra, mentre el seu propietari deixa entreoir a través de la màscara un esperançat “que passe prompte”.

Foto: Aquesta fleca-cafeteria ha hagut de suspendre el seu servei de bar i únicament està autoritzada a vendre pa i brioixeria | Xavi Terol

Advertisements

Send this to a friend