Quatre alumnes alcoians de Cicles Formatius han fet les seues pràctiques a l’estranger gràcies a la Xarxa FP
Des que Alcoi es va adherir a la Xarxa FP diversos estudiants europeus de Cicles Formatius han arribat a les nostres comarques per fer les seues pràctiques laborals en empreses del nostre entorn. Aquest intercanvi és bidireccional, perquè la xarxa també proporciona oportunitats als alumnes dels centres alcoians d’eixir a l’estranger a efectuar les pràctiques laborals obligatòries corresponents als seus estudis. Ha estat el cas de quatre joves alcoians que, a finals del passat curs, van tindre l’oportunitat de viatjar fins a Finlàndia i Alemanya per posar en pràctica en empreses d’aquells territoris els coneixements teòrics adquirits a l’institut Cotes Baixes, on cursen els seus estudis.
Són Rafa Vidal Lillo, David Tamarit Caudeli, Sergio Jiménez Rodríguez i Enrique Silvestre Campos. Tots ells cursen el Cicle Formatiu de Grau Superior d’Automoció (Sergio, a més, estudia el de Robòtica Industrial), i tots han passat aproximadament tres mesos als països de destí treballant en empreses del sector en què s’especialitzen professionalment, però també protagonitzant una interessant experiència vital ben enriquidora i positiva, segons tots assenyalen.
Dos d’ells van viatjar junts: Enrique i Rafa van anar fins a la localitat de Kemi, al nord de Finlàndia, gràcies als tràmits efectuats des de la localitat finesa de Rovaniemi, que també pertany a la Xarxa FP. Sergio també va viatjar a Finlàndia, en aquest cas al centre del país, a Kuopio. I finalment, David va fer les seues pràctiques a Westerburg, una xicoteta ciutat alemanya entre Bonn i Frankfurt a la regió de Renània.
Els seus testimonis en referir-se a l’estada coincideixen a assenyalar que l’experiència no només ha estat positiva en allò relacionat amb la seua especialització professional, sinó que les vivències que proporciona aquestes setmanes lluny de casa i en contacte amb una altra cultura resulta altament enriquidora a nivell personal. Enrique Silvestre, per exemple, ho resumeix així: “Alguna cosa he aprés, malgrat la meua llarga experiència laboral. Però a nivell personal és una gran aventura que t’ensenya a moure’t per on desitges, augmenta exponencialment la confiança en tu mateix i la capacitat de fer tot el que vulgues”. Enrique, a més, es va trobar amb una adversitat important: es va fracturar un turmell, i de fet ara mateix torna a estar a Finlàndia per acabar de complir tot el període de pràctiques, perquè va haver de retornar abans d’hora. El seu company de viatge a Kemi, Rafa Vidal, comenta com una de les experiències més destacades del periple el viatge que van organitzar junt a altres estudiants espanyols de la zona: “Vam llogar una furgona de nou places, i vuit espanyols i un xinés vam viatjar cap al punt més al nord d’Europa, a conèixer la zona on convergeixen Noruega, Finlàndia i Suècia. Va ser tota una experiència, la que més destacaria del viatge”. Rafa també destaca que a nivell professional el treball a un taller finlandés els ha permés conèixer altres metodologies, sobretot en allò relacionat amb els pneumàtics, ja que l’època en què van treballar coincidia amb el període en què els habitants canvien les rodes de claus amb què condueixen pel gel per pneumàtics normals: “La feina ha sigut interessant, i hem aprés coses; sobretot, metodologies de treball i d’organització de la feina. I també hem estat en contacte amb la mentalitat finlandesa del treball, sempre metòdic i distingint molt clarament el temps de feina del temps de descans”.
Per la seua banda, David Tamarit també assenyala com molt positiva la seua experiència a Westerburg, on a més d’aprendre i de posar en pràctica els coneixements adquirits durant els seus estudis, també ha tingut oportunitats de conèixer no només la zona on s’ubica el seu poble d’acollida, sinó també de conèixer ciutats com Colònia o Berlín durant alguns dies lliures dels quals va poder gaudir.
David sosté que repetiria l’experiència, i que la recomanaria sense dubtar a qualsevol que s’estiguera plantejant eixir a Europa per a les seues pràctiques. També Enrique comenta que la recomanaria, mentre que Rafa també està molt satisfet però expressa algunes reserves: “A algú que s’ho estiga plantejant li diria que mirara bé el lloc de destí, perquè potser es pot trobar que no és tal i com ho esperava. El poble on vaig fer les meues pràctiques, per exemple, era molt xicotet, i els pobles xicotets de Finlàndia són bàsicament granges escampades pel territori. La veritat és que he trobat a faltar estar a algun lloc amb més ambient i animació, però de qualsevol forma crec que és una experiència recomanable, que entre altres coses et deixa un gran record per les amistats que es fan”.
Els intercanvis de XarxaFP continuen, i l’Agència de Desenvolupament Local de l’Ajuntament ja està gestionant noves estades d’alumnes d’arreu d’Europa a la nostra ciutat, però també noves eixides d’alcoians cap a altres latituds. I no només d’alumnes: el programa també permet als docents ampliar la seua experiència i els seus coneixements amb estades a altres centres educatius; i per exemple un professor de Cotes Baixes ja ha viatjat a Munic aprofitant aquesta finestra a Europa. Com expressa el regidor d’Empresa, Formació i Innovació Manolo Gomicia, “el programa XarxaFP permet a molts alumnes i docents eixir per conèixer noves metodologies, formes de treball, altres cultures i maneres diferents de gestió professional. Sense dubte, és una bona manera de complementar la formació dels nostres alumnes, i per tant aconseguir millors professionals, més competitius i amb més coneixements. Des de l’Ajuntament seguirem recolzant aquestes accions, perquè contribueixen a millorar la formació i, per tant, també el nostre teixit productiu gràcies a incrementar la capacitat del nostre capital humà”