“Quan em van donar la notícia vaig pensar, quina il·lusió, però quina responsabilitat”

Entrevista a Natàlia Gisbert, autora del Ban Reial que anunciarà l'arribada de Ses Majestats

“Quan em van donar la notícia vaig pensar, quina il·lusió, però quina responsabilitat”
Natàlia Gisbert, encarregada del text que declamarà l’Ambaixador Reial, aquesta mateixa setmana. QUIQUE REIG

Cada nou any arranca de manera molt especial a Alcoi, amb dos dels dies més destacats que es viuen a la nostra ciutat, per la seua essència, tradició i història, però especialment pel sentiment que desperta tot el que esdevé cada 4 i 5 de gener: Ban Reial i Cavalcada, respectivament. A poc menys de dos mesos que el calendari indicara eixes dates es van conéixer dos dels noms propis. L’escriptora Natàlia Gisbert serà l’autora del Ban, i l’actor Rafa Segura, l’encarregat d’ajudar a l’Ambaixador Reial.

Gisbert és psicòloga i metgessa de professió i treballa com a pediatra a l’Hospital Universitari de Sant Joan. La seua passió per la lectura i l’escriptura l’ha portada a collir ja dos guardons literaris, la primera edició del Premi Ciutat d’Alcoi de Novel·la Isabel-Clara Simó en 2020 amb ‘Vi i veritat’, convocat per l’Ajuntament d’Alcoi, i enguany s’ha alçat amb el XXIX Premi Enric Valor de Novel·la en Valencià, de la Diputació d’Alacant, per ‘Després del salt’. En tots dos casos, els relats són d’intriga i misteri.

Natàlia Gisbert està molt vinculada amb els més xicotets –grans protagonistes de Nadal–, tant pel seu treball com a nivell personal, ja que té dos fills xicotets.

– Com vas rebre la notícia de l’encàrrec del Ban Reial?
– Em va dir el regidor de Festes, Jordi Martínez, per a donar-me la notícia. En eixe moment no vaig reaccionar molt. Vaig pensar quina il·lusió, però quina responsabilitat. Em va preguntar si estava contenta i li vaig dir que clar que sí. La meua reacció es devia al fet que pensava si anava a ser capaç d’escriure en vers. Jo solc escriure per a adults, tot molt relacionat amb la intriga. Després ja em vaig dir a mi mateixa que una cosa tan bonica com el Ban he de saber fer-lo.

– Com ha dit, aquest encàrrec és molt distint al seu estil narratiu, de quina forma l’afronta?
– A l’hora d’escriure el ban pense que és una cosa que tinc dins. És sentiment i il·lusió. Tots els alcoians sabem el que els Reis Mags suposen per a nosaltres.

– En què està consistint el procés de creació?
– He estat mirant els bans dels últims anys, per a veure com eren i són tots molt bonics. La meua idea és no repetir, que siga un poc diferent, encara que no em puc eixir molt de la temàtica.

– Quines característiques vol que tinga el seu text?
– Abans de llegir els bans anteriors em vaig posar amb un paper en blanc i vaig escriure coses que vull que apareguen, com la situació actual, una pau que fa molta falta, la solidaritat, el canvi climàtic…No vull que siga una doctrina o treball per als xiquets, però han de ser conscients que hi ha coses que no es veuen i que són importants. També incidir en el tema de les pantalles, que els xiquets no s’amaguen darrere d’elles, i que sàpien que el millor és compartir-lo amb els altres. Encara queda molta faena per davant fins a quin est el text final, que ja he començat a escriure.

– Fins fa una setmana no es va conéixer la notícia, com ha viscut aquest temps fins que s’ha sabut públicament?
– Des del primer moment em va fer moltíssima il·lusió. Em van dir que no diguera res, i a penes li ho vaig explicar a quatre persones, el meu marit, la meua mare, la meua germana i una amiga, ni tan sols ho sabia el meu pare. Pense en eixe dia, en eixe 4 de gener, en el moment en el qual la gent tinga els papers del ban escrit per mi i dic què fort!.

– Quina va ser la reacció de la resta de la seua gent quan es va donar a conéixer que anava a escriure el Ban Reial?
– La reacció de la gent ha sigut el que més m’ha fet adonar-me de la importància d’això. Les meues amigues per exemple directament ho van enviar pel grup, el van veure fora i no vaig haver ni de dir-ho. Jo ja estava molt contenta, però fins i tot gent de fora d’Alcoi, companys de treball de l’hospital m’han donat l’enhorabona, i m’han dit que li ho havien comptat als seus amics i que es feien una idea de la importància que té aquest assumpte ací. La gent ho valora molt i espere fer-ho bé.

– Els seus fills són xicotets, però en un futur sabran que la seua mare va escriure el Ban Reial.
–Sí, em fa molta il·lusió que els meus fills puguen veure-ho en un futur i que sàpien que és meu, igual que el major ja reconeix els meus llibres.

– Quant a encàrrecs, en 2022 va escriure el manifest del 9 d’Octubre a Alcoi. Ho ha viscut de manera similar?
– Vaig reaccionar igual, vaig tindre fins i tot més esglai (riures). Jo no tinc res a veure amb la història, a més d’haver de parlar davant de tanta gent en un dia tan destacat. Vaig pensar a fer-ho sentimental i va quedar molt fanfarró, crec que va destacar l’emoció.

– Ha dit que el sentiment i la il·lusió seran possiblement les claus a l’hora de redactar el Ban Reial, però quin sol ser el seu sistema per a escriure els llibres?
– Normalment em ve la idea principal, que és a partir de la qual desenvolupe tota la resta, de sobte, i la resta vaig pensant com fer-lo. En el primer llibre la idea em va vindre quan estava en un sopar, i és tot invenció i en el segon, va sorgir arran de testimoniatges que vaig escoltar en el treball. Una vegada que tinc tota la idea no tarde molt a escriure-ho, però fins a tindre-la, pot passar un any o més.

Advertisements

Send this to a friend