PSOE i Podem tiren avant el Pressupost

pequena_web.jpg

No va haver-hi sorpreses. El Ple municipal celebrat ahir dilluns va donar llum verda als Pressupostos de 2020 amb l’únic vot favorable dels regidors de Podem, després de l’acord anunciat divendres passat pel qual la formació habitada dóna suport als comptes municipals amb el compromís que l’Ajuntament treballe en la recuperació de serveis públics adjudicats a empreses privades. “Continuarem en aquesta línia, per a estirar al màxim els límits del govern del PSOE i acostar-lo al nostre model de ciutat”, va assegurar Cristian Santiago. Mentrestant, per part de la resta de grups de l’oposició municipal, PP, Compromís, Guanyar i Vox van votar en contra, i Ciutadans es va abstindre.

A l’hora de justificar el seu rebuig al Pressupost, el regidor de Vox, David Abad, va afirmar que “millor ser eficients que austers”, en referència a la rebaixa respecte als comptes de l’any anterior, acusant el govern municipal de no comptar amb “una estratègia clara” de ciutat. Una ciutat, va assenyalar, “resignada a perdre oportunitats”, alhora que va parlar d’incompliments en anteriors pressupostos, apuntant que “des que governen ha sigut un fracàs”.

Des de Guanyar, el seu portaveu Sandra Obiol ha criticat que el document dels pressupostos haja sigut “modificat” després de la comissió, a causa de l’acord adoptat amb Podem i les esmenes que han sigut incorporades. Obiol es declarava “decebuda” amb els pressupostos i denunciava que malgrat haver-se anunciat “no hi ha partida per a la municipalització de serveis”. També troba a faltar consignació per a resoldre els problemes estructurals del Pont de Sant Jordi o una dotació econòmica específica per a la recuperació del centre històric. Per a la portaveu de Guanyar, “el nivell d’eficiència del govern municipal és pèssim”, fent esment exprés de la “baixa execució” dels pressupostos anteriors.

Mentrestant, des de Ciutadans Rosa García va mostrar la seua “preocupació” per la rebaixa en els pressupostos d’enguany, que descendeixen en quasi un 7%, criticant en aquest sentit la “falta de gestió” i una “mala política de captació de fons”. Així mateix, la portaveu de la formació taronja lamenta la “indefinició del model industrial” per part del govern municipal, al mateix temps que argumenta l’abstenció del seu grup en un “tarannà conciliador”, “condicionat” va dir, això sí, a la materialització de les propostes que ha acceptat el govern a petició de Ciutadans, com són habilitar una partida per a demolicions en el Centre, el finançament del museu de Camilo Sesto i la construcció de la rotonda de l’accés nord.

Pel seu costat, Màrius Ivorra va parlar d’un pressupost “unflat i a la baixa”, igual que va criticar les formes del govern de Toni Francés per a la presentació dels Pressupostos, destacant en aquest sentit el retard en la seua aprovació. També es va referir a alguns projectes com “proposades fum” i recorda els “incompliments” del govern municipal en relació a esmenes de Compromís recollides en pressupostos d’anys anteriors.

En la mateixa línia es va pronunciar el portaveu del PP, Quique Ruiz, que denuncia un Pressupost “encongit” que inclou “noves intencions per a Rodes, ni una sola obra educativa, la recuperació del Molinar paralitzada i el Centre en un estat d’emergència”, entre altres manques des del seu punt de vista. El popular acusa l’alcalde de “menystindre a l’oposició” i de presentar el Pressupost “tard, malament i sense capacitat per a generar il·lusió entre els ciutadans”, qualificant de “mercadeig” l’elaboració dels comptes per part del govern municipal. “Un mercadeig amb l’únic objectiu de tirar avant un pressupost que després no compleix”, conclou, alhora que insisteix que a 2019 “es van deixar sense executar el 74% de les inversions”, la qual cosa equival a 22 milions d’euros.

pequena_web.jpg

La pròpia regidora d’Hisenda, Vanessa Moltó, va explicar que aquesta dada porta a engany perquè inclou “obres que no s’han pagat encara” però que poden estar en marxa o haver finalitzat. Moltó assumeix que “no ha sigut un pressupost fàcil” i fa referència al fet que s’ha pogut mantindre un pressupost ajustat de quasi 60 milions, condicionat fins a 2021 pel pla econòmic financer. La regidora reitera que les línies bàsiques del pressupost són el foment de l’ocupació, les polítiques econòmiques i les inversions en manteniment de la ciutat.

Respecte al primer dels eixos, va destacar el descens de la taxa d’atur (18’7% en 2015 enfront del 13’5% actual) i l’augment de l’afiliació a la Seguretat Social, que ha crescut en quasi 6 punts en els últims cinc anys, passant del 37’4 al 44%. Mentrestant, del costat de les polítiques socials, subratlla els 5’5 milions d’inversió directa en ajudes i la posada en marxa de nous programes d’atenció a diferents col·lectius, així com els dos milions que es destinaran al projecte d’habitatges col·laboratius que es durà a terme en el Partidor.

Ja finalment, en relació al manteniment i els serveis per a la ciutat, la regidora reitera que es preveuen inversions “necessàries” per valor de 7 milions d’euros. “Estem fent més per menys, ja que Alcoi ofereix més serveis que altres administracions malgrat comptar amb menys ingressos”, ressalta.

Foto: El Ple extraordinari de Pressupostos va tindre lloc en el matí d’ahir. Baix, l’edil d’Hisenda explicant les línies mestres del document

Send this to a friend