Projecte pioner de trasllat de medicaments amb drons
L'Agència Valenciana de la Innovació ha seleccionat la proposta i subvencionarà el 70%
L’ús de les noves tecnologies per a donar resposta a necessitats actuals està a l’ordre del dia, i així ho demostra un projecte pioner de l’Ajuntament d’Alcoi, vinculat amb la sanitat, que ha sigut seleccionat per l’Agència Valenciana d’Innovació-IVACE+I per a rebre una ajuda i subvencionar una part de la proposta.
Aquesta iniciativa es posarà en marxa a través del departament de Smart City i Innovació del citat consistori, i consistirà en l’estudi de la utilització de drons per a serveis logístics hospitalaris, com el trasllat de medicaments, i d’emergències en entorns orogràfics complexos, com és el cas d’Alcoi i de l’àrea hospitalària en la qual s’emmarca, i amb aterratge autònom gràcies a la Intel·ligència Artificial.
Segons s’indica, l’Agència Valenciana de la Innovació cobrirà el 70% del preu del projecte a través d’una subvenció. El cost total és de 147.764 euros i la data per a la seua finalització és desembre de 2026.
Altres serveis que podria cobrir aquesta iniciativa és el trasllat de desfibril·ladors externs automàtics per a parades cardíaques; el subministrament de material sanitari, tant en zones rurals de difícil accés com en situacions d’emergència; la comunicació i atenció sanitària a distància; o la localització i atenció de persones en situació d’emergència i el subministrament de material sanitari per a atendre les possibles víctimes.
En l’àmbit de les emergències es podria aplicar per a la cerca i rescat, comunicació amb persones accidentades o control i vigilància en entorns naturals.
Així mateix, es planteja que els drons pogueren portar incorporats instruments per a transmetre la freqüència cardíaca o la saturació.
Per a tot això, la idea és realitzar diferents estudis previs de seguretat operacional i anàlisi de risc de les possibles rutes logístiques, coordinació amb les autoritats, geolocalització, proves de vol, etc.