Professors de la EASD dissenyen una vàlvula de respiració

Tres professors han aconseguit han aconseguit dissenyar i fabricar una vàlvula, permet transformar la màscara de tub respirador ‘Easybreath’ de Decathlon en un equip de respiració autònoma per a un metge en ambient UCI, fins i tot en un ambient nebulitzat, amb la finalitat de combatre en l’àmbit hospitalari al virus COVID-19.

Segons informació de la revista ‘Dissenycv’ els professors David Ulibarri de la Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi i els professors Sergio Ferrero i Miguel Ángel García, de la EASD València, han aconseguit crear la que han denominat ‘Tinky Winky Valve’.

Expliquen que aquesta màscara ja havia sigut modificada en diversos països, a través de un senzill acoble a una màquina d’aportació d’oxigen de manera encara que això implica una limitació clara de moviment.

El projecte va sorgir a través de la necessitat de disseny generada pel metge d’urgències Charlz Petkov de l’Hospital de Dénia. Explixó que requeria adaptar la mastegara de Decathlon a un equip independent de respiració amb filtres incorporats: dos fpp2 + dos discos desmaquillants (per a controlar la humitat de l’ambient nebulitzat).

El disseny es va realitzar amb un reduït nombre de peces per a evitar filtracions i que d’aquesta forma anara més fàcil embolicar en film o acabar en resina. En tots dos casos se solucionaria la possibilitat de pas del virus COVID-19 a través del porus d’una peça impresa en àcid poliláctico (PLA).

La peça consisteix en dues parts principals: un cos amb dues conduccions còniques que fa que l’el aire que entra finalment es multiplica, segons el principi de Bernouilli i una altra que peça alberga els dos discos de filtre fpp2 retallats i dos discos de desmaquillants per a control de la humitat

El passat 31 de març es va aconseguir imprimir l’última versió del prototip i va ser provat amb èxit. La respiració es podia executar normalment i se saturava al 99% d’O2.

En el projecte han col·laborat també el Dr. Joan Ferrás de la unitat d’Ortopèdia i Traumatologia de l’Hospital La Fe, Pedro Castella de l’Associació de Robòtica i Domòtica d’Espanya, Ferran Moll de SBS Programari i el dissenyador Juan Benavente.

Foto: La vàlvula permet als metges treballes en l’UCI

Advertisements

Send this to a friend