Primera línia d’ajudes per valor de 600.000 € per a comerç i autònoms

L’Ajuntament d’Alcoi està estudiant com fer front a la situació econòmica per les conseqüències del Covid-19. L’objectiu, segons han manifestat des del govern municipal, és pal·liar en la mesura de les possibilitats de l’administració local, la “delicada situació del teixit econòmic de la ciutat que deixa aquest cas d’emergència”. Per aquest motiu, l’Ajuntament d’Alcoi ha organitzat una reunió de coordinació per a començar a abordar aquesta qüestió, de cara a aconseguir “la recuperació econòmica en un sector al qual la crisi del coronavirus ha castigat especialment com està sent el dels autònoms, comerciants i micropymes”, han assenyalat fonts municipals.

L’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, s’ha reunit per videoconferència amb la regidora d’Hisenda i Comerç, Vanessa Moltó; el regidor d’Ocupació i Empresa, Alberto Belda; el president de la federació empresarial FEDAC, Natxo Gómez; i el president de la Cambra de Comerç d’Alcoi, Pau de Gràcia. Durant la trobada, han proposat diferents tipus de mesures que busquen complementar les del Govern central i les de la Generalitat Valenciana, com per exemple les primeres que va anunciar Ximo Puig que aniran destinades als autònoms i oscil·laran entre els 750 i els 1500 euros, depenent de si han paralitzat parcialment o totalment la seua activitat. Amb tot, l’Ajuntament aprovarà una primera línia d’ajudes econòmiques, socials i fiscals, per valor de 600.000 euros.

La intenció és crear una línia d’ajudes complementàries a les de les altres administracions per a “pal·liar els greus danys ocasionats a micropymes, comerços i autònoms de la nostra ciutat que s’han vist obligats a continuar amb les seues despeses de personal, proveïdors i lloguer sense obtindre ingressos”. Per a això, s’estudiaran ajudes que podrien canalitzar-se a través de bonificacions en diferents taxes i subvencions a diverses activitats empresarials.

Des de FEDAC, la Federació d’empreses de l’Alcoià i el Comtat, valoren positivament aquesta primera reunió que arriba motivada per la preocupació manifestada per tots els sectors productius davant aquesta delicada situació. FEDAC pensa que aquestes mesures són “un bon punt de partida” que deu, sens dubte, ampliar-se. El president de FEDAC opina que “les ajudes han de ser més quantioses perquè arriben a tots els sectors de l’economia alcoiana: comerços, professionals autònoms, oficis tradicionals, etc. Valorem i agraïm que l’Ajuntament busque més ajudes i amb més quantia en els pròxims dies”.

Des de FEDAC i la Cambra de Comerç expliquen que han rebut en les últimes hores múltiples anomenades per part d’empresaris altament preocupats per la situació actual i per la falta d’ajudes “directes, concretes, viables i ràpides”.

Des de la Cambra de Comerç, el seu president afig dos aspectes fonamentals que reafirmen la posició de l’empresariat. La primera és que les empreses han de minimitzar costos de qualsevol manera. I això implica reduir el màxim possible el pagament d’impostos municipals. D’altra banda, els autònoms i la resta de pimes necessiten amb urgència liquiditat, és a dir, diners per a continuar funcionant.

Segons Pau de Gràcia, “necessitem un suport ferm de les administracions cap a les empreses i autònoms afectats per les mesures de contenció posades en marxa pel Govern, coses que siguen senzilles i directes que arriben de manera eficient a qui el necessite”. De fet, Cambra Alcoi s’ofereix a l’Ajuntament per a col·laborar en les tasques d’admissió, certificació i tractament de la documentació que siga necessària quan aquestes ajudes siguen una realitat.

Cal recordar que l’Ajuntament ja va emetre un decret en el qual indicava que el pagament de tributs patrimonials, així com els preus públics gestionats pel Consistori que es refereixen o afecten prestacions que s’hagen vist suspeses per les autoritats, es reduïen proporcionalment segons el temps en el qual les activitats o prestació de l’activitat no s’hagen pogut dur a terme. En el cas d’haver pagat anticipadament, l’Ajuntament realitzarà la devolució corresponent atés el temps efectiu que s’haja parat l’activitat o servei.

Foto: Estampa dominical, ahir dilluns, en una important via comercial com és el carrer Isabel la Catòlica | Xavi Terol

Send this to a friend