Presenten els Projectes Participatius 2020 de Banyeres

Fins al dia 31 de gener podran presentar-se en el Casal de la Joventut de Banyeres de Mariola les diferents iniciatives de ‘Projectes Participatius’ per als pressupostos de l’any 2020. La regidoria de Participació Ciutadana, Lorena Ferre, va presentar la iniciativa en un acte organitzat a la Casa de Cultura, intervenint també l’alcalde Josep Sempere. Tots dos van explicar el projecte, amb el qual es pretén que el veïnat puga fer ‘propostes’ i ‘decidir’ en què s’invertiran part dels recursos econòmics municipals.

PRIMERA FASE
Segons es va informar, el procés tindrà tres fases. La primera serà la referida a la realització de les propostes. Podran realitzar-les qualsevol persona major de 18 anys que estiga empadronada en el municipi i que s’acredite amb el DNI. També qui tinga una propietat en el municipi, malgrat no figurar en el padró d’habitants. Així mateix podran presentar proposades entitats del municipi que figuren en el Registre Municipal d’Associacions.

Hauran de contindre una breu explicació i ser clares i concises. Hauran de tindre una visió de ‘poble’ i generar un impacte positiu en el municipi, sent coherents amb els valors i plans municipals, viables tècnicament i estar d’acord amb la normativa vigent. També hauran de ser sostenibles i assumibles des del punt de vista econòmic i no generar exclusió social, afavorint la diversitat de col·lectius i ser equitatives des del punt de vista del gènere.

D’igual forma no podran estar condicionades a l’obtenció de finançament extern, excloent-se les que es proposen en nom de l’Ajuntament o de les seues àrees, en nom de l’Equip de Govern o de qualsevol dels grups municipals del consistori. El cost no podrà superar els 40.000 euros més l’IVA en projectes d’obra o els 15.000 euros més l’IVA en el cas de serveis.

SEGONA FASE
En una segona fase, tècnics municipals valoraran les propostes d’acord amb els objectius del procés participatiu. Es tindrà en compte la sostenibilitat, que no contravinguen contractes municipals, si hi ha costos addicionals i el caràcter social, mediambiental i dinamitzador de la ciutadania.

S’exclouran les proposicions que puguen tindre contingut racista, sexista, xenófogo, d’apologia del terrorisme o feixisme o contra els drets humans o la dignitat de les persones o animals. També les que plantegen accions discriminatòries, contra la legislació o de culte o pròpies de qualsevol confessió religiosa.

Els resultats es publicaran durant la primera setmana de març en la web municipal, en les xarxes socials i en el tauler d’anuncis del consistori.

TERCERA FASE
La tercera fase consistirà en una enquesta per a triar la proposta que finalment s’executarà. La mateixa podrà emplenar-se en el Casal de la Joventut. En cas d’empat l’equip tècnic valorarà la proposta més prioritària. Si haguera pressuposat suficient podria executar-se més d’una proposta. Es tractarà que l’acció triada puga estar executada abans que finalitze l’any.

ASSEMBLEES DE BARRI
D’altra banda han sigut configurades les ‘assemblees de barri’, definides com a ‘espais de reflexió’ sobre necessitats i propostes dins dels diferents barris.

Cada barri definirà quines són les seues problemàtiques concretes i els aspectes en els quals es pot millorar i com. El seu objectiu serà generar un espai de participació que tinga en compte la diversitat del territori del municipi. Per a això s’ha estructurat la població en huit zones i s’han plantejat assemblees per a cadascuna d’elles en diferents dates.

Foto: Lorena Ferre i Josep Sempere van presentar la iniciativa | P.V.

Advertisements

Send this to a friend