Preocupació per la proliferació d’apartaments turístics a Alcoi
El sector reclama un control sobre aquests establiments i adverteix que la seua implantació està 'tensionando' el preu dels lloguers
L’Associació de Turismo Alicante Interior ha mostrat la seua preocupació davant la creixent aparició d’apartaments turístics il·legals a Alcoi, una problemàtica que semblava més vinculada a grans capitals i ciutats turístiques en la costa, però que segons han revelat fonts de la citada entitat que agrupa empreses del sector turístic i l’hostaleria, també es ve donant a Alcoi. Una situació, que adverteixen, que està “tensionando el preu dels lloguers”, atés que aquest tipus d’arrendament reporta una major rendibilitat econòmica que els d’estudiants o de llarga duració, explica Ramón Reche, president de l’entitat.
Turismo Alicante Interior ha contactat amb l’Ajuntament d’Alcoi, per a tractar de frenar aquesta tendència i ha trobat receptivitat per part dels responsables del departament. Recordar que el mes d’agost passat la Generalitat va aprovar un decret que regula els apartaments turístics en la Comunitat Valenciana i deixa en mans dels consistoris la regularització i, arribat el cas, les sancions a aplicar a propietaris dels apartaments que estiguen sent arrendats de manera irregular. “L’Ajuntament s’ha compromés a estudiar el problema i a prendre mesures”. La intenció és instar la legalització a aquells apartaments turístics que estiguen operant fora de la llei i passar a sancionar si no es regularitzen, assenyalen des de l’associació. Segons les dades als quals ha tingut accés aquest periòdic a Alcoi estan regularitzades 391 places en hotels, 57 en hostals, 79 en apartaments, 46 en albergs i 26 en cases rurals. En total, unes 600. “La xifra de places d’apartaments turístics il·legals pot ser quatre vegades major”, assenyalen.
Des de Turismo Alicante Interior es fa constar que la no regularització d’un bon nombre d’apartaments turístics a la ciutat suposa no sols el perjudici d’increment del preu dels lloguers, sinó també “una total opacitat sobre els turistes que arriben a la ciutat, al contrari d’aquells que arriben i s’allotgen en establiments legalitzats, que es registren i podem conéixer, fins i tot, l’activitat que desenvoluparan durant l’estada”.
Els apartaments turístics no registrats es lloguen a través de plataformes digitals, tipus Airbnb, i suposen en opinió del sector una competència deslleial doncs a aquests establiments manquen d’assegurança de responsabilitat civil, no presten cap servei als turistes, manquen d’extintors i una infinitat de requisits que s’exigeixen a les empreses del sector. “Venim lluitant per oferir un servei de qualitat i per això tots els establiments legalitzats formen part de SICTED, el projecte de millora de la qualitat de les destinacions turístiques.