Ponents d’alt nivell en una edició de la Setmana de la Ciència 100% presencial

La inauguració serà demà, de la mà d'un dels referents de la filosofia moderna, com és Adela Cortina

Ponents d'alt nivell en una edició de la Setmana de la Ciència 100% presencial
L’alcalde, el director del Campus i el responsable de la Setmana de la Ciència, van presentar el programa de 2021.

La universitat ha d’explotar el seu potencial intel·lectual, científic i tecnològic i promoure la transferència del coneixement. Aquesta última constitueix un dels pilars bàsics en els quals es fonamenta el funcionament del Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València (UPV) i bona mostra d’això és la Setmana de la Ciència que organitza cada any des de 2004. “Després de 18 edicions som ja un referent a Espanya i prova d’això és que ens financen els més alts organismes científics, com són el Ministeri i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia”, remarca el professor Vicente Díez, director de la Setmana de la Ciència.

Per part seua, el director del Campus, Pau Bernabeu, destaca que l’actual situació epidemiològica, allunyada ja de la crisi sanitària per la qual travessàvem l’any passat per aquestes dates, permet reprendre la presencialitat d’edicions passades “tornant a il·lusionar a la gent”, assenyala, si bé es continuaran “complint les mesures sanitàries” corresponents. Això sí, per a participar en les activitats es requereix inscripció prèvia –a través de la web del Campus– de cara a controlar l’aforament, alhora que les conferències es traslladen a la sala d’actes de l’IVAM CADA, per a comptar amb un recinte amb major capacitat.

La programació va donar principi en la vesprada del divendres, amb una activitat emmarcada en la temàtica de la vitivinicultura, però la inauguració oficial serà demà, dilluns 15 i es prolongarà durant dues setmanes. La ponència inaugural serà a càrrec d’Adela Cortina, una de les personalitats referents de la filosofia moderna, catedràtica de la Universitat de València i la primera dona que va ingressar en la Reial Acadèmia de Ciències Morals i Polítiques des de la seua fundació en 1857. Serà a les 19’30 hores en l’IVAM CADA, comptant amb la presència del rector de la UPV, José Capilla.

La següent conferència serà el dimarts 16, de la mà de José Francisco Monserrat, vicerector d’Internacionalització de la UPV i assessor del Banc Mundial, que parlarà sobre l’economia del segle XXI. Mentrestant, la ponència del dimecres 17 tindrà com a protagonista a un dels divulgadors científics més rellevants del nostre país i amb major projecció en mitjans de comunicació i xarxes socials. Es tracta de José Manuel López Nicolás, que acaben d’atorgar-li, a més, el Premi Prismes 2021, i impartirà la conferència ‘Què fa un científic en el supermercat?’.

Vicente Díez recalca que un dels objectius de la Setmana de la Ciència és “posar en valor a persones de la zona que tenen moltes coses que aportar” i, en aquest sentit, destaca la participació de l’alcoià Juan Fuster Verdú, actual delegat institucional del Consell Superior d’Investigacions Científiques a la Comunitat Valenciana. Serà el dijous 18, també a les 19’30 hores.

Un altre dels plats forts de les jornades d’enguany arribarà el dijous 25, amb la presència del bioquímic Pere Estupinyà, conegut per la seua labor de comunicador científic a través de llibres de divulgació, conferències i programes científics, especialment, Xarxes, d’Eduard Punset. I destaca també la conferència sobre cervell humà i llenguatge de Manuel Martín-Loeches, professor de psicobiologia de la Universitat Complutense de Madrid, el divendres 26, com a clausura a la Setmana de la Ciència.

ALTRES ACTIVITATS
En aquesta edició hi haurà també una sessió de monòlegs científics que tindrà lloc el dilluns 22; una visita guiada a la Cova d’Or de Beniarrés, el dissabte 20; així com una innovadora activitat a càrrec de l’arqueòleg alcoià Ignasi Grau i el xef amb dues estreles Michelín Kiko Moya, del Restaurant L’Escaleta de Cocentaina, on duran a terme un ‘sondatge arqueològic dels sabors de l’antiguitat’. Què podria sorgir de la trobada d’un arqueòleg i d’un cuiner?. “Ens aproximarem al Mediterrani antic amb la intenció de buscar arrels de la nostra gastronomia i que, en una certa forma, defineixen els nostres costums a partir de l’herència dels nostres avantpassats”, expliquen com a introducció a l’activitat.

La programació completa pot consultar-se en www.semanaciencia.alcoy.upv.esToni Francés, alcalde d’Alcoi, reconeix l’alt nivell dels ponents que se citen enguany i incideix en el potencial del Campus i el seu paper en el marc del projecte de Ciutat de la Ciència i la Innovació, distinció que ostenta Alcoi des de l’any 2011.

Advertisements

Send this to a friend