Pla de vacunació: es compleixen tres mesos des del seu inici a Espanya
L'administració s'està veient marcada per l'arribada de les dosis de les diferents farmacèutiques
Va ser a la fi de desembre de 2020 quan va començar el pla de vacunació contra la Covid-19 a Espanya. El ritme de l’arribada de les dosis de les diferents vacunes que han sigut autoritzades fins ara a la Unió Europea (UE) està marcant aquest pla, ja que l’estratègia de vacunació del Ministeri de Sanitat determina quina vacuna s’administra a cada grup de població, per la qual cosa no s’està seguint exactament l’ordre segons estan establits els grups prioritaris.
De moment, a Europa s’han autoritzat les vacunes de Pfizer (Comirnaty), Moderna, AstraZeneca i l’última a incorporar-se, molt recentment, ha sigut la de Janssen, per la qual cosa encara no ha començat a administrar-se. La principal diferència d’aquesta última és que només és necessària una dosi per a la immunització, mentre que en la resta són necessàries dues, amb diferent període de temps d’injecció entre la primera i la segona, tal com es pot observar en la taula adjunta comparativa.
Perquè cadascuna d’aquestes vacunes arribe a comercialitzar-se a la UE, prèviament és avaluada per l’Agència Europea de Medicaments (EMA en les seues sigles en anglés), que recomana la seua autorització, per a posteriorment passar pel filtre de la Comissió Europea i ser finalment autoritzada.
Precisament es va començar el pla de vacunació després de l’autorització de la vacuna de Pfizer al desembre. A principis de gener es va donar llum verda a la de Moderna, i a la fi d’aqueix mateix mes a la de AstraZeneca.
ASTRAZENECA: FINS Als 65 ANYS
El procés d’aquesta última s’ha représ aquesta mateixa setmana després d’una paralització preventiva per part de Sanitat, que també es va donar en altres països. Una vegada que s’ha reiniciat la seua administració, també s’ha ampliat el rang d’edat, ja que al principi, s’hi havia pautat que s’administrara a persones de menys de 55 anys, ara aqueix rang s’ha augmentat fins als 65, la qual cosa incrementa al seu torn el nombre de persones a les quals es pot vacunar.
9 GRUPS DE POBLACIÓ
L’estratègia de vacunació del Ministeri de Sanitat determina un total de 9 grups, alguns d’ells amb subgrups, que determinen l’ordre prioritari de la població a vacunar.
Segons l’última actualització d’aquesta estratègia, que data del 26 de febrer de 2021, es determina que la vacuna de ARNm, és a dir, la de Pfizer i la de Moderna, s’administra a determinats grups, mentre que la de AstraZeneca a uns altres. No obstant això, hi ha dos grups, els de grans dependents no institucionalitzats i les persones amb menys de 60 anys amb condicions de risc alt de Covid-19 greu, que poden rebre les tres. En el quadre adjunt ‘Grups de població i tipus de vacuna a administrar’, està detallat cada grup i cada vacuna, encara que cal indicar, que en el cas de la de AstraZeneca, el rang d’edat ha incrementat fa a penes uns dies, tal com s’ha esmentat prèviament.
Al desembre i gener es va començar amb el Grup 1, mentre que fins ara, s’ha arribat als subgrups del Grup 6 en la Comunitat Valenciana, ja que s’ha iniciat la vacunació massiva al professorat i al personal dels centres educatius.
Això no vol dir que tots els grups de població anteriors ja estiguen vacunats, perquè el ritme ho està marcant l’arribada de les dosis, i es va avançant en el pla de vacunació concorde a les vacunes que arriben. És a dir, que si arriben dosi de Pfizer o de Moderna se segueix el procés en els grups de població corresponent; i si les dosis són de AstraZeneca es passa a altres grups de menor edat.
DOSI EN LA COMUNITAT
I és que, segons dades del passat dimarts, 25 de març, del Ministeri de Sanitat, en la Comunitat Valenciana s’han entregat un total de 792.400 dosis, de les quals, 518.500 han sigut de Pfizer; 57.800 de Moderna i 216.100 de Astrazeneca. Del total, en la Comunitat s’han administrat 612.340 dosis, la qual cosa representa el 77,3%. Ara com ara, a la nostra regió, hi ha 227.657 persones amb les dues dosis administrades.
Respecte a la duració de les vacunes, des del Govern d’Espanya s’indica que “en ser bovines molt noves, fins hui es desconeix quant durarà la seua protecció, però el mateix esforç que s’ha posat en el seu desenvolupament s’està posant a estudiar la seua efectivitat i la duració de la seua protecció”.